'pobjeda hrvatske'

Plenković: Čim Slovenija prestane kažnjavati hrvatske ribare, prestat ćemo i mi

31.01.2020 u 12:44

Bionic
Reading

'Današnja presuda je pobjeda hrvatskih argumenata i potvrda da je Hrvatska bila u pravu. Sud je potvrdio da arbitražni sporazum nije dio prava Europske unije', kazao je premijer Andrej Plenković na konferenciji za medije povodom odluke Europskog suda o nenadležnosti nad arbitražnim sporom između Hrvatske i Slovenije

Istaknuo je političko vodstvo Vlade, snažan angažman Ministarstva vanjskuih poslova i stručnjaka za međunarodno pravo.

'To je snažna poruka Sloveniji da se jednostranim porezima ne može ništa postići i da je potreban dogovor s Hrvatskom. Ovo je prigoda da još jednom ponovimo poziv za bilateralnim rješenjem', kazao je premijer.

'Čim Slovenija prestane s nepotrebnim kažmnjavanjem hrvatskih ribara, Hrvatska će odustati od resipročnih mjera', dodao je. 

Sud EU-a se je u slučaju tužbe Slovenije protiv Hrvatske oko arbitraže proglasio nenadležnim.

  • +6
Andrej Plenković na konferenciji Odbora za poslove Unije parlamenata EU COSAD Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Očekuje nastavak dijaloga sa slovenskom Vladom. 'Hrvatska i Slovenija su dvije prijateljske zemlje, dvije smo države koje žive jedna pokraj druge', poručio je.

'Zrele smo države, prijateljske smo države i odnosi nam trebaju dobiti dinamiku kakvu trebaju imati. Apeliram na slovenske političare i javnost: Hrvatska je prijatelj Slovenije', jasno je poručio Plenković.