SUSRETI dužnosnika

Divjak negativna na koronavirus, Plenković će se ipak ponovno testirati - po četvrti put

14.07.2020 u 15:14

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković opet će se testirati na koronavirus, nakon što je potvrđeno da je zaražena državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO) Ivana Franić, zbog čega su svi dužnosnici iz te institucije na čelu s ministricom Blaženkom Divjak završili u samoizolaciji. Ministrica je od prošlog tjedna bila na nekoliko događaja zajedno s premijerom Plenkovićem, no rezultati u utorak poslijepodne pokazali su da je negativna na koronavirus

Svi dužnosnici MZO-a, kao i ministrica Blaženka Divjak u utorak su od epidemiologa dobili uputu o samoizolaciji i hitnom testiranju na koronavirus, a rezultati su već stigli - svi su negativni na SARS-CoV-2. Za svaki slučaj, ostaju u samoizolaciji do 22. srpnja, poručila je ministrica na Facebooku.

Državna tajnica Ivana Franić (HDZ) bila je na svadbi u Zadru, nakon čega se nije testirala i bila u samoizolaciji, a po povratku u Zagreb sudjelovala je na kolegiju dužnosnika te drugim sastancima. Riječ je o vjenčanju kćeri generala Mladena Fuzula, održanom početkom srpnja, s više stotina uzvanika iz cijele Hrvatske. Ta svadba postala je žarište koronavirusa, a Domagoj Franić, suprug zaražene državne tajnice, šef je Fuzulovog kabineta u MORH-u.

Ministrica Divjak u četvrtak je bila na sjednici Vlade u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a dan kasnije zajedno s premijerom sudjelovala je u Vladi na svečanom uručivanju ugovora o dodjeli sredstava Hrvatske zaklade za znanost. Jučer je bila na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura, ali kako su tamo svi nosili maske, iz Vlade su i prije objave rezultata testa ministrice poručili da nema razloga za samoizolacijom premijera. Marko Milić, glasnogovornik Vlade, najavio je da će se premijer ponovno testirati na koronavirus.

'Kao i u svim pitanjima dosad oko postupanja glede širenja koronavirusa, mjerodavno će nam biti mišljenje epidemiologa i HZJZ-a. Vjerujemo struci i nemamo razloga dovoditi u sumnju njihovu procjenu.

  • +4
Šesta sjednica Vijeća za uvođenje eura Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednik Vlade jučer je predsjedao šestom sjednicom Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj. Na tom sastanku sudjelovala je i ministrica Blaženka Divjak, koja je danas u konzultacijama s epidemiolozima dobila uputu o samoizolaciji i testiranju na koronavirus. Nevezano od ishoda njezinog testiranja, predsjednik Vlade ni ostali članovi Vlade na sastanku prema mišljenju epidemiologa i HZJZ-a nisu dužni ići u samoizolaciju, jer su tijekom cijelog sastanka nosili zaštitne maske, što su zabilježili i svi prisutni fotoreporteri te snimatelji. To je još jedan primjer zašto je važno nositi masku i na taj način štititi druge od eventualne mogućnosti širenja zaraze.

Predsjednik Vlade će unatoč tome, a s obzirom na odgovornu dužnost koju obnaša, obaviti testiranje na prisutnost koronavirusa', kazao je Milić za N1.

Plenkoviću će to biti četvrto testiranje na koronavirus. Posljednji put testirao se nakon fizičkog kontakta s tenisačem Novakom Đokovićem na Adria Touru u Zadru. Tada je, čekajući rezultate, rekao da nije zabrinut.

'To je bio kratki susret od tri minute, to nije bio blizak susret. Već sam se tri puta testirao od pojave korone i negativan sam', rekao je Plenković 23. lipnja.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, na redovitoj presici Nacionalnog stožera civilne zaštite u 14 sati, potvrdio je da je jedna djelatnica MZO-a 'bila u rizičnom kontaktu na velikom okupljanju'. Na upit hoće li i premijer morati u samoizolaciju, s obzirom da je ministrica Divjak jučer bila u Vladi na sjednici Nacionalnog vijeća za uvođenje eura, odgovorio je da to neće biti potrebno jer su svi sudionici cijelo vrijeme nosili zaštitne maske.

'Čak ako i ministrica postane pozitivna, sudionici tog sastanka ne trebaju u samoizolaciju', rekao je Capak.

  • +13
Konferencija Nacionalnoga stožera civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Na pitanje novinara je li državna tajnica prekršila mjeru samoizolacije, Capak je rekao da ne zna o kojoj se svadbi u Zadru radi.

'Čim smo saznali za prvu oboljelu osobu, epidemiolog Medić je komunicirao da svi sudionici trebaju biti u samoizolaciji. Tražen je spisak i kontaktirani su ljudi. Radi li se o kršenju samoizolacije, ne mogu vam odgovoriti jer sam tek poslijepodne saznao za ovaj slučaj', rekao je Capak.