poruka iz belgije

Plenković kaže da se razmatra povećanje kapaciteta krčkog LNG terminala

25.03.2022 u 20:15

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković u petak je iz Bruxellesa nakon sastanka Europskoga vijeća izvijestio o sastancima koji su održani.

Između ostalog, spomenuo je redoviti susret s predsjednicom Parlamenta i sastanak s Bidenom te rekao da je glavna tema bila pomoć Ukrajini, prenosi Dnevnik.hr

Druga tema bila je koordinacija EU i SAD-a, a razgovaralo se i o predstojećem samitu EU - Kina.

Što se tiče teme Bosne i Hercegovine, premijer je kazao kako je poslan snažan signal političkim liderima u BiH kako bi se brzo došlo do sporazuma oko izborne reforme koja je važna za stabilnost. Dio je to reformi koje BiH treba napraviti zbog stjecanja kandidatskog statusa.

"EU je spremna i dalje se angažirati u dijalogu s liderima hrvatskih i bošnjačkih političkih stranaka da postignu kompromis, da sva tri konstitutivna naroda budu ravnopravna", naglasio je premijer Plenković.

Usvojen je i Strateški kompas, okvirni dokument za područje obrane sigurnosti. Obrambena dimenzija će se, kako je najavio, osnaživati.

"Tu smo uvrstili pitanje konstitutivnih naroda kad je riječ o BiH", kazao je premijer te rekao da je u petak bilo dosta govora o energetici, na način da Europa mora postajati manje ovisna o ruskom plinu i osigurati alternativne pravce opskrbe.

'Što se tiče LNG terminala, u fazi smo ispitivanja mogućnosti podizanja proizvodnih i skladišnih kapaciteta te očekujemo i pomoć Europske komisije. Sada je glavna zadaća osigurati dovoljno plina za iduću sezonu grijanja', rekao je Plenković.

Na novinarsko pitanje o dronu te izjavama predsjednika, ponovio je kako bi bilo bolje da je predsjednik Zoran Milanović posljednjih dana napisao koje pismo, okrenuo koji telefon, pa bi se manje iščuđavao u Bruxellesu.

Premijer Plenković je još jednom kazao kako će Hrvatska puno dati vezano za smještaj izbjeglica iz Ukrajine.