IMPRESIVNA KONSTRUKCIJA

Platforma iz Viktora Lenca krenula put Sjevernog Jadrana

18.08.2014 u 13:34

  • +4

Platforma izgrađena u brodogradilištu Viktor Lenac

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Bionic
Reading

Proizvodni modul (deck) platforme IKA JZ danas je pomoću barže isplovio iz brodogradilišta Viktor Lenac prema lokaciji istoimenog plinskog polja u Sjevernom Jadranu, na kojoj je već postavljeno ranije isporučeno postolje platforme, doznaje se danas iz tog brodogradilišta

Po riječima rukovoditelja preinaka i off-shorea u brodogradilištu Stjepana Ivaniševića, riječ je o proizvodnom dijelu ili modulu platforme koji teži oko 550 tona, a ranije isporučeno i u rujnu 2013. postavljeno postolje teško je oko 750 tona.

Svi radovi, koji su počeli prije otprilike dvije godine, obavljeni su u suradnji s talijanskom tvrtkom Rosetti Marino, koja je radila na projektu i nabavci opreme. Posao izgradnje postolja i modula, obavljen u kostrenskom brodogradilištu, vrijedan je oko 10 milijuna eura.

Ivanišević je kazao da je izrada modula završena još u travnju ove godine, ali ga se tak sada isporučuje jer naručitelj INAgip tada nije bio spreman za njegov prihvat. Postavljanje modula na postolje trajat će oko mjesec i pol dana

Brodogradilište Viktor Lenac i tvrtka Rosetti Marino potpisali su u studenome 2012. ugovor o gradnji odobalnih proizvodnih plinskih platformi za naručitelja INAgip, zajedničku kompaniju Ine i talijanskog Enija. Ugovorom je uređena sigurna izgradnja jedne platforme i mogućnost izgradnje još jedne.

Kako su još naveli iz brodogradilišta, postolje platforme je tipa tripod, konstrukcija od tri glavne noge međusobno povezane razuporama. Sastavni dio konstrukcije su vodilice pilona, kroz koje se postolje pilonima veže na morsko dno, i vodilice konduktora.

Procesni modul platforme sastoji se od tri palube na kojima je oprema za eksploataciju plina i ostala oprema za rad platforme.

Brodogradilište Viktor Lenac počelo je s poslom gradnje platforma još 1985. , a u posljednjih petnaestak godina u njemu su izgrađena postolja, proizvodni i stambeni moduli za 17 plinskih platforma u Sjevernom Jadranu, u okviru projekta kojeg su 1997. godine pokrenule Edina i INAgip.