RASPRAVA U SABORU

Plaće sudaca određivat će se zakonom, a ne Vladinom uredbom

28.11.2014 u 14:30

Bionic
Reading

Dobrom intervencijom suda i porukom Vladi ocijenili su u petak predstavnici oporbe u Hrvatskom saboru izmjene Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, koje su uslijedile odmah po odluci Ustavnog suda da se plaće sudaca ubuduće trebaju određivati zakonom, a ne, kao dosad, vladinom uredbom

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić podsjetio je da je Udruga hrvatskih sudaca podnijela prijedlog za ocjenju ustavnosti -tko i kako treba uređivati plaće sudaca - budući da se to dosad rješavalo uredbom Vlade.

'Sada to treba biti stvar Sabora. Tu osnovicu stavljamo u zakon, no sve ostaje isto jer je osnovica u lipu prepisana u zakon', rekao je Miljenić i dodao da to znači da predloženim izmjenama neće doći do promjena u plaći sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika koje čine 80 posto iznosa za sudstvo.

Miljenić je kazao kako poštuje stav Ustavnog suda, ali da stvarno neće biti neke velike razlike jer će u Sabor ionako doći prijedlog Vlade.

Osim osnovice za obračun plaće, u zakon se unose i naknade materijalnih troškova.

'Tu se radi o nečinjenju Vlade. Vlada želi o svemu odlučivati pa tako i o plaćama sudaca', ustvrdio je nezavisni zastupnik Branko Vukšić te dodao kako se možda i neće puno promijeniti s plaćama sudaca, ali će se u Saboru bar čuti rasprava o tome.

'Taj dan Ustavni sud vratio je 'na propravni' još četiri zakona, a iz Vlade poručili da je to rat Ustavnog suda protiv Vlade, no ja vjerujem sudu. To je dobra intervencija suda i pouka Vladi', rekao je Vukšić.

Ingrid Antičević Marinović (SDP) upitala je zašto se napada vlast koja odluku Ustavnog suda odmah pretače u zakon. 'A tko je progriješio - bivša vlast', rekla je podsjetivši da je davno prije donesen zakon u kojem plaće sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika donosi Vlada uredbom.

Dodala je da se plaće sucima nisu smanjivale, no Vesna Škare Ožbolt (DC) rekla je da to nije točno jer je jedna izmjenam plaća bila u ožujku.

Nezavisna Jadranka Kosor navela je da svi trebaju dijeliti sudbinu Hrvatske te naglasila da treba voditi računa o ustavnoj odredbi o trodiobi vlasti.

'Zalažem se da svi suci imaju adekvatne plaće što će smanjiti korupciju u sudstvu', rekao je Josip Salapić (HDSSB) te iskoristio priliku spočitnuti Ustavnom sudu da predmet Branimira Glavaša ulazi u petu godinu, a žalba stoji 'u ladici'.

Na to mu je odgovorio ministar Miljenić rekavši da to nije predmet rasprave kao ni plaće ustavnih sudaca koje nisu obuhvaćene zakonskim izmjenama.

Laburist Mladen Novak upitao je zašto izmjene idu po žurnoj proceduri ako nisu toliko bitne te ustvrdio kako Vlada u mnogim stvarima pa tako i u smislu upravljanja državnom imovinom ima (pre)velika prava.

Tema plaća sudaca dijelom se prometnula u raspravu tko u Saboru radi više budući da je Ingrid Antičević Marinović spočitnula zastupniku Petru Baranoviću da je ujutro nešto predložio i otišao, a nije ga bilo sedam dana u Saboru.