KIMOV ULTIMATUM

Pjongjang postavlja nove uvjete za obnovu dijaloga

18.04.2013 u 10:15

Bionic
Reading

Sjeverna Koreja objavila je u četvrtak niz uvjeta za obnovu dijaloga s Južnom Korejom i Sjedinjenim Državama, među kojima su ukidanje UN-ovih sankcija i prekidanje južnokorejsko-američkih vojnih manevara

'Žele li neprijatelji, Sjedinjene Države i Južna Koreja, doista dijalog i pregovore, moraju poduzeti te mjere', priopćilo je Sjevernokorejsko povjerenstvo za nacionalnu obranu.

Seul i Washington od Sjeverne Koreje traže da pokrene proces denuklearizacije i te će uvjete vjerojatno odbiti.

Nakon trećega sjevernokorejskog nuklearnog pokusa 12. veljače i novih UN-ovih sankcija, napetosti na korejskom poluotoku znatno su porasle. Uvjeti ponovnoga dijaloga sada su glavna tema, nakon nekoliko dana provedenih u strahu od novoga sjevernokorejskoga ispaljivanja rakete oko 101. obljetnice rođenja utemeljitelja zemlje Kim Il-sunga, djeda sadašnjega čelnika Kim Jong-Una, 15. travnja.

Sjevernokorejska vojska postavila je Seulu ultimatum u kojemu je istaknula da se Seul, želi li doista dijalog i pregovore, 'mora ispričati za neprijateljsko ponašanje prema Sjevernoj Koreji'.

Južnokorejska predsjednika Park Geun-Hye i američki državni tajnik John Kerry naglasili su prigodom njegova nedavnog posjeta Aziji, da će dijalog biti obnovljen tek bude li Sjeverna Koreja promijenila ponašanje i poštovala međunarodne obveze, posebno u pogledu nuklearnoga programa.

Park Geun-Hye obećala je u predizbornoj kampanji da će ublažiti stajalište Južne Koreje prema Sjevernoj nakon dugogodišnje nepopustljive politike koju je provodio njezin prethodnik.