SLUČAJEVI MAMIĆ I SEITER

Pitali smo Povjerenstvo hoće li istraživati predsjedničine sukobe interesa

10.02.2016 u 14:00

Bionic
Reading

Nije isključeno to da će Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa razmatrati je li predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prekršila Zakon o sprječavanju sukoba interesa, ukoliko je istina da joj je sada već bivši direktor Dinama Zdravko Mamić organizirao i financirao rođendansku proslavu. Preduvjet za eventualno pokretanje postupka u tom slučaju je potvrda medijskih informacija, objavljenih još proljetos, o proslavi predsjedničina 47. rođendana, navodno organiziranoj u strogoj tajnosti. Velik je problem u tome što 'navedene informacije nisu potvrđene niti se mogu provjeriti traženjem podataka i dokumentacije od nadležnih državnih tijela', poručili su iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa

Informacije o rođendanskoj zabavi predsjednice Grabar Kitarović zasad se ne mogu provjeriti. U Uredu predsjednice nisu odgovorili na službeni upit tportala otkada se predsjednica poznaje sa Zdravkom Mamićem i je li točno to da su zajedno proslavili njezin rođendan, kako se pisalo u medijima.

Dalija Orešković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kazala je za tportal da Povjerenstvo zasad nema relevantna saznanja o tom navodnom događaju, a u ovom trenutku postavlja se pitanje od kojeg bi tijela Povjerenstvo uopće moglo tražiti informaciju o tome je li se doista određenog dana dogodilo ono što se spominje u medijima. Podsjeća međutim da je kao jedno od načela propisano to da građani imaju pravo biti upoznati s ponašanjem dužnosnika koje je povezano s njihovim obnašanjem javne dužnosti, 'što znači da su dužnosnici sami dužni voditi računa o tome da nešto što je značajno ne ostane neodgovoreno'.

Zašto onda Povjerenstvo ne zatraži očitovanje od Ureda predsjednice? Povjerenstvo bi eventualno moglo pitati Ured nešto što se odnosi na službene dužnosti predsjednice, a Ured nije dužan znati što ona radi u svoje slobodno vrijeme. Dalija Orešković trenutno ne može tvrditi, ali ni osporiti da će se taj predmet naći na dnevnom redu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. U međuvremenu, pratit će se buduće medijske objave o tom slučaju te će Povjerenstvo na temelju njih eventualno donositi odluke u okviru svojih ovlasti i nadležnosti.

'Informacije koje su do sada objavljene u medijima, iz kojih proizlazi da je dužnosnici Kolindi Grabar Kitarović, predsjednici Republike Hrvatske, Zdravko Mamić organizirao i financirao rođendansku proslavu, što bi moglo biti razmatrano kao primitak dara u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa, nisu relevantan izvor saznanja na temelju kojih bi Povjerenstvo moglo raspravljati o eventualnom pokretanju postupka protiv dužnosnice s obzirom da navedene informacije za sada nisu potvrđene niti se mogu provjeriti traženjem podataka i dokumentacije od nadležnih državnih tijela.

Napominjemo da se nedopuštenim darom u smislu Zakona o sprječavanju sukoba interesa smatra dar čija je vrijednost veća od 500 kuna, a koji dužnosnika dovodi ili može dovesti u odnos ovisnosti ili koji kod dužnosnika može stvoriti obvezu prema darovatelju. Ne smatraju se nedopuštenim darom uobičajeni darovi između članova obitelji, rodbine i prijatelja', stoji u službenom odgovoru Povjerenstva.

Prema Zakonu o sprječavanju sukoba interesa, darom se smatraju 'novac, stvari bez obzira na njihovu vrijednost, prava i usluge dani bez naknade koji dužnosnika dovode ili mogu dovesti u odnos ovisnosti ili kod njega stvaraju obvezu prema darovatelju'. Dužnosnici kojima je suprotno odredbama Zakona ponuđen dar ili kakva druga korist povezana s obnašanjem javne dužnosti obvezni su to prijaviti nadležnim tijelima.

Raspuštena Komisija za pomilovanja - što sada?

Hoće li raspuštanje Komisije za pomilovanja utjecati na eventualno utvrđivanje sukoba interesa u slučaju odluke Kolinde Grabar Kitarović o pomilovanju osuđenika Danka Seitera, bivšeg člana Uprave Karlovačke banke koji je oprostio kredit najvećem donatoru predsjedničine kampanje Nikoli Haželu? Ne navodeći je li to predmet kojim će se Povjerenstvo baviti i bi li se tim slučajem uopće trebalo baviti, Dalija Orešković podsjeća na slučaj Branka Šegona, razriješenog nakon što je Povjerenstvo donijelo odluku o pokretanju postupka. Tada je Povjerenstvo zauzelo stav da to ni na koji način ne utječe na njegovu ovlast da dovrši predmet. Osim toga, čak i po Zakonu o sprječavanju sukoba interesa određene obaveze dužnosnika traju 12 mjeseci od dana prestanka obnašanja dužnosti, što znači da netko može 11 mjeseci nakon što mu je istekao mandat napraviti nešto što predstavlja povredu zakona i u tom trenutku Povjerenstvo je ovlašteno pokrenuti i dovršiti postupak. Drugim riječima, to što je Komisija za pomilovanja razriješena ne znači da je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa u tom slučaju prestala nadležnost.