PROSVJED I NA MARKOVU TRGU

Pirotehničari upozoravaju: Košnja trave 10 kuna, razminiranje šikare 2,68 kuna

11.05.2016 u 12:33

  • +19

Okupljanje pirotehničara na Trgu bana Jelačića uoči prosvjeda na Markovom trgu

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Da bi upozorili na zabrinjavajuće uvjete rada, oko 300 pirotehničara iz cijele Hrvatske okupilo se na Trgu bana Jelačića u Zagrebu te su noseći transparente krenuli prema Markovom trgu gdje su zatražili i sastanak u Vladi s premijerom Tihomirom Oreškovićem kako bi ga upozorili na probleme u sustavu humanitarnog razminiranja, a ne bude li to moguće, svoje zahtjeve će predati u Vladi i Saboru, u kojem su pravaši iz HSP-a AS zatražili i stanku na ovu temu

'Vratimo dostojanstvo pirotehničarima', 'Postani pirotehničar - najveći rizik za najmanju plaću', 'Kolektivni ugovor spas za pirotehničare', 'Koliko vrijedi život pirotehničara?', 'Hoćemo raditi i od rata živjeti!', 'Dok mi ginemo, vi zbrajate profit', 'Košnja trave 10 kuna po metru kvadratnom, razminiranje šikare 2,68 kuna po metru četvornom' - neke su od poruka kojima pirotehničari upozoravaju na probleme s kojima se svakodnevno suočavaju, a zbog čega bi, ne budu li riješeni, i oni mogli završiti u kakvom šatoru što je jedna od mogućnosti koju je u izjavi za HRT iznio Tomislav Kiš, tajnik Novg sindikata.

Prosvjed je organiziran jer su brojne tvrtke za razminiranje i pirotehničari ostali bez posla, a oni koji imaju posla obavljaju ga po nerealno niskim cijenama što je posljedica loših zakonskih rješenja koja su dovela do kolapsa te djelatnosti. K tome, neizvjesnost i strah od gubitka posla te psihička opterećenost pirotehničara doveli su do povećanja rizika od minskih nesreća.

Pravaš Ivan Kirin u srijedu je u Hrvatskom saboru snažno podržao zahtjev pirotehničara da im se poboljšaju uvjeti rada i da se taj rad primjereno vrednuje. Krajnje je vrijeme da zakonski i financijski sve učinimo da im stvorimo uvjete kojima ćemo zaštititi njihove živote i na najmanju razinu svesti stres kojem su izloženi, rekao je Kirin nakon zatražene stanke.

'Glupi zakon o razminiravanju treba mijenjati još jučer'

RTL Autor: RTL

Glavni zahtjev pirotehničara je izdvajanje djelatnosti razminiranja iz tržišne utakmice i proširivanja kolektivnog ugovora na cijelu djelatnost jer ima i onih koji rade za minimalnu plaću, a dodjeljivanjem poslova razminiranja tvrtkama putem Zakona o javnoj nabavi snižava se cijena kvadrata razminiranja do razine neodrživosti pa pirotehničari moraju odraditi što više kvadrata kako bi zadovoljili osnovni kriterij za dobivanje plaće, upozorio je, kako prenosi Mediaservis, na jučerašnjoj konferenciji za medije Mario Iveković iz Novog sindikata.

Za izdvajanje te djelatnosti iz tržišne utakmice zeleno svjetlo dao im je, tvrde, i ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić nekidan na sastanku, no odgovore na dopise poslane predsjednici, premijeru, klubovima zastupnika nisu dobili. 'Vidimo da je ljudima u sustavu samo važno da je sve po zakonu, a to što je zakon glup oni ne žele prihvatiti da je to njihov posao da zakon promijene, i to odmah jučer. Nama je ministar rekao da se slaže s nama da to nije tržišna djelatnost, da će se založiti da za dvije godine se ukloni s tržišta, a za dvije godine neće biti više ljudi koji to danas rade', upozorio je Iveković.

'Mi danas imamo poslodavce koji isplaćuju minimalne plaće pirotehničarima, ima onih koji ne isplaćuju plaće, ima svega, imamo jednu nedopustivu situaciju u vrijeme kada novca ima iz proračuna i EU fondova, samo ih treba na pametan način iskoristiti, a pametan način neka izmisle oni koji za to primaju plaću', zaključio je Iveković.

Gdje završava novac?

Na maćehinski odnos institucija prema pirotehničarima, dodaje HRT, upozorio je jučer i saborski zastupnik Živog Zida Ivan Vilibor Sinčić: 'Problemi su počeli 1998. kada je direktivom Svjetske banke outsourcean sektor razminiranja, a cilj više nije bio čišćenje od mina nego zarada. Od tada cijena razminiranja smanjena je s 18 na dvije-tri kune. Novac završava u džepovima vlasnika privatnih tvrtki koji ih nerijetko zatvaraju kako ne bi morali isplaćivati radnike te na ime članova svoje obitelji otvaraju nove tvrtke, i tako po nekoliko puta. Obitelji poginulih pirotehničara primaju minimalnu naknadu od države iako država prema njima ima duboku moralnu obvezu.'

Ustupanje poslova razminiranja u HCR-u provodi se sukladno Zakonu o javnoj nabavi, kroz otvorene postupke javne nabave koje provode ovlašteni predstavnici, educirane i stručne osobe na koje kao odgovorna osoba naručitelja nikada nisam utjecao, priopćeno je iz HCR-a i tvrde kako nikada Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave nije upućena žalba na HCR-ovu Dokumentaciju za nadmetanje.