MINISTAR RADA

Piletić najavio novi rast mirovina i otkrio hoće li poskupjeti starački domovi

29.01.2024 u 20:19

Bionic
Reading

Gostujući u emisiji RTL Danas, ministar rada, socijalne politike i mirovinskog sustava Marin Piletić progovorio je o prijetnjama štrajkom iz redova državnih i javnih službenika, najavio novu indeksaciju mirovina te odgovorio na pitanje hoće li domovi za starije poskupjeti

Upitan kako vlada misli spriječiti štrajk liječnika, Piletić je ponovio da je predviđen rast plaća od 13,5 posto za liječnike i ostale u javnoj službi. 'Sada gotovo trostruko ulažemo u adekvatnost plaće u državnom i javnom sektoru, a pojedini naši socijalni partneri najavljuju sindikalne akcije dok smo za stolom. Mi smo za stolom, Vlada ih želi saslušati, ali želimo da i oni saslušaju reforme', rekao je za RTL.

Na konkretno pitanje - da je danas profesor književnosti kao nekad, bi li štrajkao, rekao je kako nije sudjelovao u prosvjedima niti tada, a da ne bi ni sada, jer je ovo najveće povećanje u državnom i javnom sektoru bez ikakvih uvjeta.

Upitan je li sada isplativije raditi za privatnike ili za državu, nije dao konkretan odgovor. 'Privatni i državni sektor moraju se pratiti, da plaće rastu paralelno, ne dajući u prednost ni jednom sektoru. Vlada čini da povećava adekvatnost plaća i u državnom i javnom sektoru, nećemo stati donošenjem uredbi, nego socijalnim dijalogom i dalje za stolom možemo raspravljati kada ponovno pokrenuti pregovore o povećanju osnovice. Mi se rasprave ne bojimo', zaključio je.

  • +2
Marin Piletić Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek

Najavio je i novu indeksaciju mirovina. 'Podsjetit ću da je srpanjsko povećanje bilo rekordno - iznad osam posto, a siječanjsko je bilo pet posto. Čekamo još jedan indeks, možemo sigurno reći da će usklađenje za ovaj siječanj biti iznad 4 posto i da će to biti i prema pet posto', rekao je.

Na pitanje hoće li poskupjeti domovi za starije, rekao je kako su u Vladi poreznom reformom jedinicama lokalne samouprave omogućili veće prihode pa očekuju i korekciju cijena koje oni imaju ugovorenu s Ministarstvom rada. 'Želimo poslati poruku da teret povećanja cijena ne prijeđe na samog korisnika', zaključio je.