U 95 ZEMALJA

Pfizer dopušta prodaju generičkih verzija svoje eksperimentalne pilule za covid-19

16.11.2021 u 15:42

Bionic
Reading

Kompanija Pfizer Inc priopćila je u u utorak da će dopustiti proizvođačima generičkih lijekova da proizvode i distribuiraju njegovu eksperimentalnu pilulu za covid u 95 zemalja s niskim i srednjim dohotkom preko ugovora o licenciranju s međunarodnom javnozdravstvenom grupom Medicines Patent Pool (MPP), prenosi Reuters

Ugovor o dobrovoljnom licenciranju omogućit će MPP-u da izda podlicence kvalificiranim proizvođačima lijekova za izradu vlastitih verzija antivirusnog lijeka PF-07321332. Pfizer će tablete koje proizvodi prodavati pod robnom markom Paxlovid.

Kliničko ispitivanje koje je proveo Pfizer pokazuje da pilula smanjuje šanse za hospitalizaciju i smrt za 89 posto kod odraslih osoba koje imaju rizik teške bolesti. Lijek će se koristiti u kombinaciji s ritonavirom, lijekom za HIV koji je već dostupan generički.

Pfizerov ugovor o licenciranju nalik je dogovoru konkurentne tvrtke Merck & Co za generičku proizvodnju lijeka za COVID-19. Radi se o neobičnim dogovorima koji potvrđuju da postoji ogromna potreba za učinkovitim liječenjima, kao i pritisak na proizvođače lijekova da lijekove učine dostupnima po pristupačnim cijenama.

"Izuzetno smo zadovoljni što imamo još jedno oružje u našoj oružarnici za zaštitu od štete koje donosi COVID-19", izjavio je u intervjuu Charles Gore, izvršni direktor MPP-a.

Gore je rekao da se nada da će generička verzija Pfizerovog lijeka biti dostupna već za nekoliko mjeseci.

Spomenutih 95 zemalja u licencnom ugovoru pokrivaju oko 53% svjetske populacije i uključuju sve zemlje s niskim i nižim srednjim dohotkom i neke zemlje s višim srednjim dohotkom u podsaharskoj Africi. Popis uključuje i zemlje koje su u posljednjih pet godina prešle iz nižeg srednjeg na viši srednji status, kažu iz Pfizera i MPP-a.

Pfizer će se odreći naknada za prodaju u zemljama s niskim dohotkom. U ostalim zemljama popisa neće uzimati naknade sve dok je covid-19 od strane Svjetske zdravstvene organizacije klasificiran kao hitna javnozdravstvena situacija od međunarodnog značaja.

  • +3
Kontrola covid potvrda zaposlenika u Gradskom poglavarstvu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Očekuju se visoke razine potražnje Pfizerove verzije lijeka. Iz tvrtke javljaju da predviđaju proizvodnju 180.000 kompletnih terapija do kraja sljedećeg mjeseca i najmanje 50 milijuna do kraja 2022. godine.

Ipak, Pfizer bi mogao biti preopterećen dok pokušava opskrbiti 47% svjetske populacije. Izvršni direktor Pfizera rekao je prošli tjedan da bi tržište za lijek moglo imati do 150 milijuna ljudi i da bi mnoge zemlje mogle biti zainteresirane za kupnju doza za svoje strateške rezerve.

Pfizer će proizvedene zalihe lijeka prodavati utemeljeno na prosječnom dohotku svake zasebne države. U Sjedinjenim Državama očekuje da će cijena Pfizerovog lijeka biti slična cijeni Merck&Co lijeka koja iznosi okvirno 700 dolara po terapiji.

Antivirusne pilule koje su razvile kompanije Merck&Co i Pfizer Inc/BioNTech SE pokazale su se uspješnima u ublažavanju najgorih posljedica covida-19 ako ih se uzme dovoljno rano, ali liječnici napominju da je prevencija bolesti cijepljenjem bolje rješenje nego liječenje tabletama.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ