IZVJEŠTAJ HOLDINGA ZA 2010.

Petsto milijuna razloga za zabrinutost

27.09.2011 u 16:30

Bionic
Reading

Zagrebački holding 2010. godinu završio je sa 500 milijuna kuna minusa, no to nije smetalo većinu u Skupštini Grada Zagreba da digne ruku za davanje zelenog svjetla poslovnog izvješća koje je predstavio predsjednik Uprave ZGH Ivo Čović

'U Holdingu prvi puta prihodi bili manji od rashoda i da u financijskim rashodima dominiraju kamate na kredite', kazao je Čović.

Prvi čovjek ZGH je napomenuo kako su samo za porez na promet morali izdvojiti sedam milijuna kuna za zemljište u Mandlovoj koje je kupljeno prije par godina. Naveo je da najveće smanjenje prihoda u 2010. ima podružnica Zagrebačke ceste (173 milijuna kuna u odnosu na 2009. godinu) i Stanogradnja (167 milijuna) te Zrinjevac napominjući kako sve te tvrtke najveći dio prihoda ostvaruju iz gradskog proračuna, a najviše podružnica Zrinjevac, 95 posto, pa je tako pupčanom vrpcom vezana uz Grad.

'O sudbini te tvrtke više odlučujete vi nego mi', rekao je Čović dodavši kako je, zbog smanjenja cijena prihoda, Zagrebparking u 2010. također zabilježio smanjenje prihoda.

'Najveći porast rashoda bilježi ZET i to zbog leasinga, povećanih potreba održavanja, porasta cijena energenata i amortizacije, kazao je Čović posebno apostrofiravši da je rast troškova leasinga i energenata ujedno i obilježje poslovanja Holdinga u 2010, u godini u kojoj su rasli troškovi osoblja i financijski rashodi, a pali su prihodi iz gradskog proračuna. Krivca za manjak u blagajni ZGH Čović je našao i u slaboj prodaji stanova u naselju Sopnica Jelkovec.

Financijsko stanje u ZGH posebno je zabrinulo HDZ-ovce koji su izvještaj o poslovanju nazvali 'razočaravajućim te da su zbog istog zabrinuti'. Kako bi dodatno izrazili svoju frustraciju stanjem u gradskoj megatvrtki, HDZ-ovci su sazvali posebnu konferenciju za medije na kojoj su ponovili manje-više ono što su govorili i sa skupštinske govornice.

'Ivo Čović je ovim izvještajem pokazao da je nesposoban menadžer. Stalno tvrdi da je dugove naslijedio od nekog drugog. Pa od koga? SDP je naslijedio dug SDP-a', kazala je Mađerić aludirajući na činjenicu da je na čelu ZGH u vrijeme, za koje Čović tvrdi da su nastali obveze koje se danas moraju ispunjavati, bio tadašnji član SDP-a - Milan Bandić. Usto, dodala je da je žalosno da se u raspravi o ZGH nitko iz SDP-a nije uključio u nju.

Čović rješenje za Holding vidi u trajnom, ugovornom rješavanju financiranja javnog prijevoza i korištenja sportskih objekata s Gradom, smanjenju broja i troškova osoblja te materijalnih troškova, strateškom određenju prema Zagrebačkom velesajmu, u prodaji stanova u Jelkovcu kao i komercijalizaciji nekretninskog fonda.