U OČEKIVANJU RASPLETA

Petrov šmugnuo novinarima, Most ne da na Oreškovića

15.06.2016 u 12:47

  • +12

Sabor RH nastavio sjednicu bez zahtjeva za stanku

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Bionic
Reading

U osvit odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o aferi Konzultantica šefa HDZ-a Tomislava Karamarka te očekivanja hoće li on doista danas podnijeti ostavku na mjesto prvoga potpredsjednika Vlade, Sabor, koji bi sutra mogao raspravljati o povjerenju premijeru Tihomiru Oreškoviću, danas je zasjedanje nastavio bez očekivanih stanki i odmah krenuo raspravljati o Izvješću o prošlogodišnjem radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom

U međuvremenu najave da će se Karamarko povući iz Vlade komentirala je za N1 televiziju saborska zastupnica Mosta Ružica Vukovac kazavši: 'To je lijepo od njega, drago mi je da će Karamarko dati ostavku, to smo od njega i tražili. Premijer treba ostati Tihomir Orešković. Božo Petrov je spreman se povući, ali premijer mora ostati premijer'.

Može li Most otvoriti vrata HDZ-u? Bulj: 'Čekamo odluku Povjerenstva, vidjet ćemo'

Bi li vrata Mosta ipak mogla biti otvorena ako Karamarko podnese ostavku, pitali su novinari u Saboru zastupnika Mosta Miru Bulja, koji je poručio da 'prvo treba pričekati službeno očitovanje Karamarka'. 'Ta je ostavka trebala doći puno prije pa bi sve bilo lakše. Most je čvrst u svojim stavovima i čvrsto smo za očuvanje vlade s Oreškovićem. Čekamo odluku Povjerenstva, vidjet ćemo'.

Pet zastupnika iz kluba manjine glasat će 'za' opoziv Oreškovića potvrdio je Šandor Juhas, naime, umjesto danas sjednicu kluba manjinci su ipak održali sinoć.

Kako će glasati o Oreškovićevu opozivu, Klub zastupnika Bandić Milan 365, odlučit će danas u 17 sati, kazao je novinarima u Saboru Miodrag Demo dodavši: 'Najbolje bi bilo da odu sva trojica'.

Gordana Rusak, saborska zastupnica koja je izabrana na listi Most-a te se iz kluba zastupnika Hridi pridružila Klubu saborskih zastupnika HSLS-BUZ, kazala je da će glasati po svojoj savjesti: 'Vjerujte u moju savjest.'

Đakić: Ne znam ništa o Karamarkovoj ostavci

Upitan za Karamarkovu ostavku, HDZ-ov Josip Đakić kazao je da on 'o tome ništa ne zna': 'To će sam Tomislav Karamarko reći'. Upitan je li ostavka šefa HDZ-a dobra stvar, odvratio je: 'Vidjet ćemo što će on obrazložiti. Ako je to točno.'

Ni u odgovoru na novinarsko pitanje što misli kakvu će odluku donijeti Povjerenstvo, Đakić nije bio previše rječit: 'To će Povjerenstvo reći, ne bih se htio miješati u njih'. Upitan jesu li odluka o ostavci i odluka Povjerenstva povezani, Đakić je odgovorio kako misli da nisu: 'Mislim da ako je ostavka u pitanju, da je povezana s boljom mogućnošću formiranja nove većine'.

Tireli: Karamarko daje ostavku samo da se o njemu ne govori

'Izgubili smo svo ovo vrijeme, odluka je došla prekasno i pokazuje samo spašavanje vlastite glave i savjesti i daje poruku Povjerenstvu da ipak odluka bude na nekom drugom tragu', kazala je zastupnica laburista Nansi Tireli komentirajući najavu ostavke šefa HDZ-a na mjesto u Vladi.

'Ostavka ne znači za Hrvatsku apsolutno ništa, znači samo isključivo za njega - da se točka o izglasavanju nepovjerenja njemu zakazana za sutra neće dogoditi jer je njegovom ostavkom nepotrebna i mislim da je to jedina istina u ovom trenutku koja aposlutno nema veze s dobrobiti Hrvatske i svime onime što su HDZ, Most i Domoljubna koalicija zagovarali, nego samo ima veze s time da Karamarko ostane zaštićen i da se o njemu javno ne govori'.

Petrov opet 'šmugnuo' novinarima

Što o svemu misli Petrov nakon najnovijeg razvoja događaja, novinari zasad nisu uspjeli saznati jer je šef Mosta i potpredsjednik Vlade, kojji je jutros bio u Saboru u Mostovom klubu, nije htio davati izjave, već je kazao da će to učiniti kasnije.

Salapić: HDSSB je bio oporba i ostaje oporba

Svoja očekivanja od Povjerenstva novinarima u Saboru iznio je i HDSSB-ov Josip Salapić. 'Očekujem kao i od svih dosadašnjih odluka da sukladno zakonu budu pravični i pravedni i da odluka bude neovisna o bilo kakvoj politici', rekao je Salapić, koji smatra da najavljena ostavka nema veze s odlukom Povjerenstva.

'To je politički štos da se ubrza smjena Oreškovića i nekakva situacija u Saboru. Veze nema s vezom', rekao je Salapić.

To što Karamarko možda ode neće značiti ništa po pitanju eventualne suradnje HDSSB-a i Domoljubne koalicije. 'HDSSB je sve rekao o svojim odlukama. Jednoglasno odluka užeg vodstva stranke je da nas nema u preslagivanju i nema nas u ikakvim kombinacijama. Oporba smo bili i oporba ostajemo', rekao je Salapić.

SDP bez izjava, Pusić: Ovo je šesta, sedma varijanta u akciji spašavanja vojnika Ryana, odnosno Karamarka

Sjednicu svog kluba jutros je održao i SDP, no izjava nakon nje nije bilo. Oglasio se ipak HNS, odnosno Vesna Pusić koja je prokomentirala najavu Karamarkove ostavke.

'Ovo je šesta, sedma varijanta u akciji spašavanja vojnika Ryana, odnosno pokušaja da se spasi Karamarko od činjenice da je slučaj Ina-MOL i 'konzultantica' defacto pokrenuo sve ovo što sada gledamo, uključujući i inicijativu HDZ-a za smjenom njihovog vlastitog premijera. Dakle, premijera Oreškovića, gdje se pokušalo preduhitrit glasanje o nepovjerenju Karamarku. Očito pokušavaju razno razne stvari da bi nekako izbjegli direktnu odgovornost Karamarka za ovu situaciju u kojoj smo se našli, za nevjerojatnu situaciju da Hrvatska mora još jednom prolaziti kroz cijeli taj škandal s Inom, koji smo već jednom imali s tadašnjim predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom. Zapravo, očekujem da će se tko zna još što pojaviti, ali konačni ishod je da se ovo ne može razriješiti bez izbora, bez da očistimo stol i probamo počet ispočetka', rekla je Pusić novinarima u Saboru.

Novinari su Pusić podsjetili kako je HDZ jučer rekao da ima 68 ruku te da je očito da nakon rušenja Oreškovića žele krenuti ispočetka i početi prikupljati većinu.

'Ako je jedna stvar apsolutno jasna, to je da oni nemaju većinu. Da imaju većinu ne bi bili u ovoj situaciji, da su pobijedili na izborima ne bi bili u ovoj situaciji, HDZ je izgubio izbore i nakon toga je sklepao većinu s Mostom i čim u tim odnosima nije funkcioniralo, došlo je do ove situacije. Mislim da nemaju nikakve šanse da skupe većinu, ali će gnjaviti još neko vrijeme', rekla je Pusić

Vjerovali ili ne - Sabor nastavio rad bez stanki

Jučer je pak otkazana sjednica Vlade koja se trebala održati danas. Ministrima je jučer samo stigla kratka poruka da Vlada danas neće zasjedati, bez objašnjenja i razloga, a danas je Hini iz Banskih dvora potvrđeno da će sjednica Vlade biti sazvana za petak, 17. lipnja, najvjerojatnije u 11 sati

No jedan od događaja dana slijedi točno u podne kada bi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa trebalo konačno donijeti odluku o tzv. aferi 'konzultantica, koja je dovela do dosad neviđene krize vlasti u kojoj su pozivi na ostavke pljuštali na sve strane, nizali se zahtjevi za opozivom što Karamarka, a što premijera Oreškovića.

Sabor je pak danas zasjedanje nastavio bez sad već gotovo tradicionalnih stanki i odmah se bacaio u raspravu o Izvješću o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom u 2015. Pravobraniteljica je lani zabilježila 20-postotni porast pritužbi građana, a u odnosu na prethodnu godinu uputila je gotovo dvostruko više preporuka, upozorenja i pisama podrške vezanih uz prilike u kojima borave, rade ili se obrazuju osobe s invaliditetoma, a postupala je po 1.745 pritužbi u svrhu zaštite ljudskih prava osoba s invaliditetom.

Odbor za poljoprivredu bez kvoruma

Saborski Odbor za poljoprivedu nije u srijedu uspio skupiti kvorum pa ni glasovati o Vladinu prijedlogu da se izmjeni Zakon o financiranju vodnog gospodarstva, kojeg je 'samo' raspravio. Naime, od 13 članova Odbora na sjednicu ih je došlo samo pet, predsjednik Odbora Branko Hrg (HSS), HDZ-ovi Damir Felak, Josip Lucić i Josip Križanić, te SDSS-ov Mile Horvat, dok se od oporbenih zastupnika nijepojavio nitko.

U srijedu ili četvrtak pozvat ću zastupnike da se okupimo i izglasujemo zakon, rekao je Hrg, uvjeren da će to uspjeti s obzirom da je dolazak bila najavila Mostova Ljubica Ambrušec, a siguran je Ivan Anušić (HDZ), koji danas nije došao jer mu supruga treba svaki čas roditi, rečeno je članovima Odbora. Nek dijete bude zdravo, kamo sreće da zbog takvih razloga češće nemamo kvorum, zaključio je Hrg.