CIMERI U ZATVORU

Petračevi hvale Norca jer je Novicu izvukao iz gliba

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 22.12.2008 15:46
  • Objavljeno 22.12.2008 u 15:46
Novica Petrač

Novica Petrač

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Milivoj Keber

Na pir umirovljenog generala Mirka Norca, koji služi zatvorsku kaznu zbog ratnih zločina, mogao bi doći cimer i najbolji prijatelj Mirka Norca u zatvoru u Glini, mladi Novica Petrač, na čiji je životni put presudno djelovao

Majka Hrvoja Petrača, Novičina baka Zlata za Slobodnu Dalmaciju je rekla da je Norac pozitivno utjecao na Novicu, koji je u zatvor došao s dva golema problema: osjećajem krivice zbog sudjelovanja u otmici sina Vladimira Zagorca i s ovisnošću, koju je 'zaradio' životom pripadnika tzv. zlatne mladeži.

U rješavanju oba Novičina problema aktivno je sudjelovao, a možda je imao i presudnu ulogu njegov cimer Norac. Osjećaj krivnje je bio podjednako težak kao i ovisnost, a u kroćenju i jednog i drugog, pomogla mu je vjera, čijem buđenju je kod Novice pomogao Norac.

Baka Petrač je za Norca, sagledanog kroz Novičine oči, imala samo riječi hvale. Baka je zatvor za unuka doživjela kao svojevrsno čistilište, koje ga je vratilo na pravi put.

Ipak, najveće zasluge izvlačenju Novice iz moralnog gliba ona je pripisala krijeposnom Norcu koji je s posrnulim mladićem vodio duge razgovore u ćeliji te za šetnji zatvorskim krugom. Da je uspio privesti Novicu vjeri, pokazalo se i nakon Novičina izlaska iz Lepoglave, kamo je iz Gline prebačen u rujnu 2005. godine.

Prvo što je napravio po izlasku iz Lepoglave, četiri mjeseca prije isteka kazne, 'zbog uzornog ponašanja', bio je njegov odlazak u crkvu. Prema bakinim riječima, Novica je uspješno resocijaliziran, a hoće li se stečena krepost potvrditi i pozivnicom za vjenčanje bivšeg cimera Norca, vidjet će se 3. siječnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi