ukrajina u protuofenzivi

Peskov kaže da zasad nema govora o općoj mobilizaciji, a poslao je i poruku kritičarima Putina: Linija je vrlo tanka, tu treba biti jako oprezan

13.09.2022 u 15:56

Bionic
Reading

Kremlj je priopćio u utorak da se ne vode rasprave o općoj mobilizaciji kako bi se pomoglo ruskim vojnicima u Ukrajini, unatoč sve većem pritisku da se to učini pošto je Rusija pretrpjela jedan od najgorih poraza u gotovo sedam mjeseci rata

"U ovom trenutku ne, nema rasprave o tome", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na pitanje drugi dan zaredom hoće li Rusija mobilizirati svoje rezerve nakon što je istjerana iz gotovo cijele regije Harkiv na sjeveroistoku Ukrajine.

Mihail Šeremet, zastupnik u Dumi iz vladajuće stranke Jedinstvene Rusije, rekao je da je za pobjedu neophodna "puna mobilizacija", citirali su ga u ponedjeljak ruski mediji.

"Najviše od svega nam je potrebna maksimalna mobilizacija naše snage i resursa" kako bi Rusija dobila "rat" protiv Sjedinjenih Država, Europe i NATO-a, priopćio je i čelnik Komunističke stranke Genadij Zjuganov na web stranici te stranke.

Rusija svoje akcije u Ukrajini opisuje kao "specijalnu vojnu operaciju", a kritičari koji je nazivaju ratom ili invazijom mogu biti kažnjeni zbog diskreditiranja ruskih oružanih snaga ili širenja lažnih vijesti o njima.

Peskov tvrdi da Putin ima potporu Rusa

Peskov je rekao da su te kritike primjer "pluralizma" i da Rusi podržavaju predsjednika Vladimira Putina.

"Rusi podržavaju predsjednika, a to potvrđuje i raspoloženje naroda...Narod je konsolidiran oko odluka šefa države", rekao je Peskov.

"Što se tiče nekih drugih stajališta, kritičkih stajališta, sve dok su u okviru zakona, to je pluralizam, ali linija je vrlo, vrlo tanka, tu treba biti jako oprezan", dodao je.

Putin dosad nije pribjegao mobilizaciji ruskih rezervi, odnosno oko dva milijuna ljudi koji su služili vojsku u posljednjih pet godina.

  • +11
Rat u Ukrajini 13.09.2022. Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV

Da to učini, time bi priznao da je ono što je opisao kao "ograničenu vojnu misiju" zapravo rat širokih razmjera koji Rusiji loše ide.

Vojni komentatori, koji inače podržavaju rusko vojno djelovanje u Ukrajini, bijesno su reagirali nakon što je rusko ministarstvo obrane u subotu objavilo da napušta regiju Harkiv u "pregrupiranju" nakon munjevite ukrajinske protuofenzive prošlog tjedna.

Mnogi su mjesecima sugerirali da bi samo sveobuhvatna mobilizacija ruskih snaga mogla popraviti situaciju.

Igor Girkin, bivši časnik ruske sigurnosne službe koji je vodio izvornu separatističku pobunu u istočnoj Ukrajini 2014., napisao je 2. rujna na Telegramu, prije nego što je započela ukrajinska protuofenziva, da je mobilizacija "posljednja šansa" Rusije za pobjedu u Ukrajini.