traže odgovor

Kremlj: Njemačka vojska razmatra napade na Rusiju, kontrolira li Scholz situaciju?

04.03.2024 u 11:46

Bionic
Reading

Kremlj je u ponedjeljak priopćio kako navodna snimka njemačke vojske pokazuje da su njezini članovi raspravljali o zračnim napadima na ruski teritorij, pa se zapitao drži li kancelar Olaf Scholz stvari pod kontrolom

Ruski mediji prošlog su tjedna objavili audiosnimku za koju tvrde da je sa sastanka visokih njemačkih vojnih dužnosnika koji su razgovarali o oružju za Ukrajinu i potencijalnom napadu Kijeva na most na Krimu, zbog čega su ruski dužnosnici zatražili objašnjenje.

„Sama snimka pokazuje da se unutar Bundeswehra konkretno raspravlja o planovima za pokretanje zračnih napada na ruski teritorij. To ne zahtijeva nikakvo pravno tumačenje. Sve je više nego očigledno”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Njemačka je objavila da istražuje snimku, a Rusija je pozvala na razgovor njemačkog veleposlanika.

„Ovdje moramo otkriti čini li to Bundeswehr samoinicijativno. Potom se nameće pitanje koliko je Bundeswehr pod kontrolom te koliko Scholz ima situaciju pod kontrolom? Ili je to dio politike njemačke vlade?”, nastavio je Peskov.

„Oba scenarija su veoma loša. Oba ponovno naglašavaju izravnu uključenost država kolektivnog zapada u sukob oko Ukrajine”, dodao je glasnogovornik.

Njemačka je jedna od NATO članica koja je opskrbila Ukrajinu naoružanjem, uključujući tenkove. Rusija „kolektivni zapad” optužuje za korištenje Ukrajine za posredni rat protiv sebe.