BRITANSKI ANALITIČAR

'Perverzno je da Slovenija ima ocjenu A-, a Hrvatska BB!'

24.01.2014 u 16:36

Bionic
Reading

Odluka agencije Standard&Poor's (S&P) da snizi dugoročni kreditni rejting Hrvatske s BB+ na BB iznenađenje je za Timothyja Asha, analitičara britanske Standard banke PLC

Iako Hrvatska kasni s mjerama za uravnoteženje javnih financija, on smatra da je taj rizik već bio prepoznat u ocjeni BB+

'Neshvatljivo mi je to da Standard&Poors drži Sloveniju na A-, a Hrvatsku na BB. To mi je perverzno. Prije nekih mjesec dana čak su potvrdili slovenski rejting. Ne razumijem kako Standard&Poor's opravdava za čak pet stupnjeva različitu ocjenu Slovenije i Hrvatske – mislim da bi dva stupnja bila poštenija', rekao je Timothy Ash.

Upozorava da se Slovenija i dalje bori s bankarskom krizom. Javnofinancijski deficit Slovenije povećao se u 2013. zbog troška sanacije banaka na 15,7 posto, a ove godine bit će viši od 7 posto i uskoro će dug u odnosu na BDP biti veći nego u Hrvatskoj.

'Dobra stvar u svemu tome je to što će snižavanje rejtinga možda natjerati Hrvatsku na bržu fiskalnu konsolidaciju', zaključio je Ash.