CRNA STATISTIKA

Pentagon se suočava s rekordnim porastom suicida vojnika, najgore stanje je kod marinaca

01.02.2019 u 18:38

Bionic
Reading

Američka vojska zaključila je 2018. godinu tužnom i poražavajućom statistikom prema kojoj je prošle godine zabilježen najveći porast suicida djelatnih osoba unazad šest godina

Prema podacima koje je u četvrtak objavio američki portal specijaliziran za vojna pitanja i veterane military.com, samo prošle godine samoubojstva je počinilo 286 aktivnih pripadnika svih rodova američke vojske.

Analizirajući broj suicida po rodovima vojske, najveći porast broja samoubojstava zabilježen je kod pripadnika kopnene vojske – njih 103 – dok je samoubojstvo počinilo 68 mornara te 58 zrakoplovaca i 57 marinaca. Broj suicida zabilježenih prošle godine time se izjednačio s brojem smrtnih slučajeva koji uključuje broj poginulih na terenu te nesretne slučajeve.

Valja napomenuti kako u izvješću koje je objavio portal nedostaju podaci za posljednje tromjesečje pa se opravdano strahuje kako bi se broj suicida mogao približiti rekordnoj 2012. godini, kada je zabilježeno 321 samoubojstvo djelatnih pripadnika vojske.

Problemi unatoč prevenciji

Samoubojstva su, pokazuje statistika, i nadalje jedan od najvećih izazova za Pentagon i vojne službe koje su uvele brojne programe za prevenciju i spas života aktivnih pripadnika vojske sklonih suicidu.

Zapovjednik marinaca, general Robert Neller ovih dana objavio je vodič za pripadnike marinskog korpusa u kojem je pozvao sve pripadnike da razmisle o problemu 'trajnog rješenja privremenog problema'.

'Ponosni smo na izgradnju čvrstih, otpornih marinaca usmjerenih na misiju, ali se također ponosimo time što se brinemo o našim pripadnicima. Iako nije sramotno zatražiti pomoć, u odustajanju nema časti. Marinac nikad ne odustaje od svog kolege marinca', naveo je Neller u marinskom vodiču za 2019. godinu.

  • +14
Američka vojska Izvor: US Army / Autor: Sgt. Ken Scar

Inače, broj suicida marinaca povećan je 25 posto u odnosu na 2017. godinu, što je najveći broj samoubojstava unutar tog roda vojske otkako se negativna statistika počela pozornije pratiti u 2001. godini. Marinski korpus je, također, tijekom prošle godine izgubio 18 pričuvnih pripadnika.

Pad suicida kod zrakoplovaca

Porast suicida prošle godine zabilježen je i unutar američke ratne mornarice te je 2018. zabilježeno 68 samoubojstava, tri više nego godinu ranije. Za usporedbu, pet godina ranije suicid je počinio 41 mornar.

Pad broja samoubojstava zabilježen je jedino kod pripadnika ratnog zrakoplovstva, ali još uvijek je zabrinjavajući. Tijekom prošle godine zabilježeno je 58 samoubojstava, što je pet manje nego godinu ranije.

Pojedini stručnjaci smatraju da značajnom porastu broja suicida doprinosi i činjenica kako je Ured za prevenciju suicida već dvije godine bez voditelja, otkako je nekadašnja ravnateljica Keita Franklin premještena u Ured za prevenciju suicida veterana.