NAPETI RAZGOVORI

Pentagon odbio Trumpov zahtjev da se na ulice rasporedi 10.000 vojnika

07.06.2020 u 10:09

Bionic
Reading

Bijela kuća je još početkom prošlog tjedna željela na ulice Washingtona i ostalih američkih gradova rasporediti oko 10.000 aktivnih vojnika da bi prekinula prosvjede, ali je taj zahtjev odbačen, izvijestio je CBS.

Ministar obrane Mark Esper i načelnik Združenog stožera, general Mark Milley nisu udovoljili zahtjevu Bijele kuće, rekao je visoki dužnosnik CBS-u u subotu.

Kako navodi CNN, Esper je navodno premjestio oko 1600 aktivnih vojnika u Washington, no ondje je već bilo raspoređeno oko 5000 pripadnika Nacionalne garde pa se vojska, s obzirom na to da nije bilo potrebe za njezinim dodatnim angažiranjem, postupno počela povlačiti u četvrtak navečer.

Bijela kuća nije komentirala to izvješće.

  • +13
Prosvjed u Washingtonu Izvor: Profimedia / Autor: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

Milley je, kako navode obaviješteni izvori, imao jak osjećaj da još nije prijeđen prag, opisan kao 'teža okolnost', koji bi predsjedniku legalno omogućio da u pomoć pozove vojsku.

Nakon nasilja koje je izbilo u Washingtonu, Milley je u više navrata kontaktirao s demokratskim predstavnicima Kongresa, kao i s Nancy Pelosi.

I premda pojedinosti njihova razgovora s demokratama nisu poznate, Milley je u ponedjeljak navečer vodio napet razgovor s predsjednikom Trumpom, uvjeravajući ga da, unatoč predsjednikovim prijetnjama, sudjelovanje aktivnih vojnih snaga u smirivanju nereda u Washingtonu nije neophodno potrebno.

  • +37
Prosvjedi pred Bijelom kućom Izvor: EPA / Autor: SHAWN THEW

No, premda je Bijela kuća potvrdila da podupire Espera, ova bi ga odluka mogla stajati položaja.

Kongres je neslužbeno kritizirao obojicu zbog šetnje s predsjednikom do crkve Svetog Ivana, a po izvoru bliskom vojsci, Esper i Milley jako žale što su si dopustili takav potez.

Esper je i ranije govorio kako se nastoji držati podalje od politike, no da mu to uvijek ne uspijeva, dok Milley još nije objasnio zajedničku šetnju s predsjednikom.