potpredsjednička turneja

Pence u Podgorici poručio kako je budućnost jugoistočne Europe na Zapadu

02.08.2017 u 14:04

Bionic
Reading

Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je u srijedu u Podgorici kako je budućnost jugoistočne Europe na Zapadu i da će SAD raditi na izgradnji sve boljih odnosa između 'europske zajednice, zapadnog Balkana i NATO-a'

Pence je dan ranije stigao u Crnu Goru, u sklopu turneje po prozapadnim zemljama koje se nalaze u središtu borbe za premoć između NATO-a i Rusije.

'Prenosim pozdrave predsjednika Donalda Trumpa koji me poslao ovamo u znak našeg savezništva u NATO-u i velikog poštovanja koje imamo za vaš narod i državu', rekao je novinarima Pence nakon susreta sa crnogorskim premijerom Duškom Markovićem.

Podsjetimo, Crna Gora je članicom Saveza postala je u lipnju, u vrijeme jako pogoršanih odnosa s Rusijom.

Pence je istaknuo da su Americi svi saveznici jednako važni, bez obzira na njihovu veličinu. 

'Budućnost zapadnog Balkana, čvrsto vjerujemo, je na Zapadu i radujemo se da ćemo raditi na izgradnji sve boljih odnosa između europske zajednice, zapadnog Balkana i NATO-a', poručio je drugi čovjek SAD-a.

Marković je zahvalio je Penceu na dolasku u Crnu Goru, kazavši kako je 'uvjeren da će bilateralni razgovori dodatno osnažiti odlučnost da obogate zajedničku suradnju, prije svega na gospodarskom planu'.

U Podgorici će se u srijedu održati sastanka čelnika država Američko-jadranske povelje (A5) - Hrvatske, BiH, Albanije, Makedonije i Crne Gore, a na summitu će sudjelovati i premijeri država promatrača Srbije, Kosova i Slovenije.

Hrvatsko izaslanstvo predvodit će premijer Andrej Plenković.