novi ministar gospodarstva

Penava: DP ne može podržati Habijanovo imenovanje, ali mu želim puno sreće

16.12.2023 u 14:32

Bionic
Reading

Predsjednik Domovinskog pokreta (DP) Ivan Penava rekao je u subotu kako DP ne može podržati imenovanje Damira Habijana za novog ministra gospodarstva "iz aspekta politike kojoj pripada"

Osobno mu želim puno sreće na ovoj dužnosti, a žao mi je da ga se kroz medije pokušava difamirati na različite načine, kazao je Penava i dodao da Habijana treba promatrati kroz rezultate koje će napraviti. Penava je to izjavio u Osijeku gdje je s predsjednikom Demokratskog HSS-a (DHSS) Mateom Ivancom potpisao Sporazum o zajedničkoj suradnji za parlamentarne izbore 2024.

DP čini sve da na političkoj sceni okupi domovinske snage i na tom je tragu potpisan sporazum s DHSS-om, strankom koja se temelji na suverenizmu, domovinskom duhu, razmišljanju svojom glavom i proizvodnji koja treba biti u našim rukama, rekao je Penava. Nenad Matić, koordinator platforme DHSS koja okuplja niz političkih stranaka proizašlih iz HSS-a je kazao kako su se s DP-om lako povezali nakon što su pročitali njihov program iz kojega su shvatili da su kršćanski orijentirani, da vode politiku centra i od centra desno.

"Svi želimo da se odluke u Hrvatskoj donose u Osijeku, Bjelovaru Zagrebu i Dubrovniku a ne u Bruxellesu", kazao je Matić tvrdeći da Hrvatska za sve ide u Bruxelles i tako gubi svoj suverenitet i samostalnost.

"Pa čak i kada je u pitanju svinjokolja, moramo čekati što će nam reći da su odlučili neki činovnici u Bruxellesu", naglasio je Matić. Na izjavu predsjednika HSS-a Kreše Beljaka kako je DP produžena ruka HDZ-a i njihova rezervna opcija, Penava kaže kako mu se sam Beljak prije nekoliko mjeseci nudio za suradnju. "To sam odbio jer se ne uklapa u politiku DP-a, Beljak je HSS odvukao u pravcu kojemu nikada nije pripadala. HSS se stavio u podršku ljevici i agendom koja apsolutno ne baštini ništa o selu", odgovorio je Penava. Upitan je li moguća suradnja DP-a i HDZ-a nakon izbora, predsjednik DP-a je kazao da DP ide na izbore osvojiti vlast i dobiti što veći broj glasova, a o partnerstvima unaprijed neće govoriti.

  • +8
Damir Habijan Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

"I ranije sam rekao da si HDZ ne može utvarati kako je poželjan partner, naprotiv, svakom novom aferom sve su nepoželjniji partner", zaključio je Penava. Upitan je li u pozadini afere Mreža sukob člana DP-a Marija Radića i njegovog bivšeg partnera Lovrinčevića, Penava kaže da je tu riječ o sukobu frakcija HDZ-a.

 "Bilo je jasno da se radi o sukobu ministra Filipovića i Frane Barbarića, predsjednika Uprave HEP-a koja ima korijene još od lokalnih izbora", izjavio je. DP je, kazao je, zbog svih afera inzistirao da ostavke moraju dati Filipović i Barbarić ali i premije Plenković.  No, šokirala nas je činjenica da je dio oporbe stao braniti Filipovića, rekao je Penava ističući kako je razobličeno tko je i što radio u ovoj aferi dok u nečije privatne odnose, kaže, ne želi ulaziti.