porasta slučajeva covida-19

Peking osudio odluku desetak zemalja o obveznom testiranju putnika iz Kine

03.01.2023 u 12:43

Bionic
Reading

Peking je u utorak osudio odluku desetak zemalja o obveznom testiranju putnika u dolasku iz Kine, upozorivši bi da za odmazdu mogao odgovoriti "protumjerama"

Državni mediji u Kini umanjuju težinu porasta slučajeva covida-19 uoči očekivanog brifinga znanstvenika sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) u utorak.

Na sastanku se WHO nada dobiti detaljne podatke o evoluciji virusa.

U samoj Kini, ali i u inozemstvu sa zabrinutošću se gleda na nagli zaokret vlasti koje su 7. prosinca promijenile dotad najstrožu politiku nule stope covida u mjere popuštanja i postavlja se pitanje točnosti podataka o broju slučajeva i smrtnosti.

Više od desetak zemalja nametnulo je zadnjih dana testove na covid za putnike iz Kine jer smatraju da ta zemlja nije transparentna u objavi podataka i strahuju od pojave novih varijanata.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova okarakteriziralo je zabranu ulazaka u neke zemlje kao "jednostavno nerazumnu" i smatra da za to "nema znanstvene osnove".

"Voljni smo poboljšati komunikaciju sa svijetom", rekla je glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Mao Ning novinarima u Pekingu. "No... čvrsto se protivimo pokušajima manipuliranja prevencije epidemije i mjera kontrole u političke svrhe, i poduzet ćemo odgovarajuće mjere u različitim situacijama prema principu reciprociteta."

  • +15
Testiranje kineskih putnika u zračnoj luci u Milanu Izvor: Profimedia / Autor: Marfisi/AGF / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kineski odmak od politike "nula covid slučajeva" koju je uveo predsjednik Xi Jinping dogodio se nakon prosvjeda koji su bili najsnažniji prikaz javnog otpora tijekom Xi-jevog desetljeća na vlasti te se poklopili s najsporijim ekonomskim rastom u gotovo pola stoljeća.

Dok se virus nezaustavljivo širi, pogrebna poduzeća izvijestila su o porastu potražnje za njihovim uslugama, a međunarodni zdravstveni stručnjaci predviđaju barem milijun smrti u Kini ove godine.

Sastanak WHO-a

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je kineske zdravstvene dužnosnike da redovito dijele precizne i stvarne podatke u realnom vremenskom okviru.

WHO je pozvao kineske znanstvenike da iznesu detaljne podatke o viralnom sekvenciranju na sastanku tehničke savjetodavne skupine u utorak. Također je zatražio da Kine podijeli podatke o hospitalizacijama, smrtima i cjepivu.

Zdravstveni dužnosnici Europske unije sastat će se u srijedu i koordinirano odgovoriti.

Kina će od 8. siječnja prestati tražiti od dolaznih putnika da idu u karantenu. No i dalje će tražiti testiranje prije ulaska u zemlju.