Španjolska

Pedro Sánchez traži produženje izvanrednog stanja do 26. travnja

04.04.2020 u 21:44

Bionic
Reading

Predsjednik španjolske vlade Pedro Sánchez zatražit će od parlamenta produženje izvanrednog stanja do 26. travnja premda je širenje koronavirusa u Španjolskoj usporilo posljednjih dana.

Sánchez je u subotu razgovarao sa šefom liječničke službe i svojim ministrima, a onda najavio produženje izvanrednog stanja za dodatnih petanest dana.

"Ovo je ogromno žrtvovanje no potrebno je kako bi smo pobijedili virus", rekao je. "Krajem travnja neće sve završiti", dodao je naznačivši kako su moguće dodatne mjere nakon 26. travnja.

Ovo je drugo produženje izvanrednog stanja, a treba ga idući tjedan odobriti parlament. Dosad su oporbene stranke podržavale produženje.

Vođa desne oporbe Pablo Casado izvijestio je preko Twittera kako ga je lider lijeve vlade Sánchez u telefonskom razgovoru obavijestio da će zatražiti novo produženje izvanrednog stanja.

Oko 47 milijuna Španjolaca nalazi se od 14. ožujka u svojim stanovima i kućama, a dopušten im je izlazak samo u trgovine s hranom, ljekarne, bolnice, kioske, banke, benzinske crpke te kako bi prošetali psa. To je stanje trebalo završiti 11. travnja no sada je produženo.

U ponedjeljak 30. ožujka španjolska vlada je pooštrila ograničenje kretanja pa stanovnici ne smiju niti na posao osim ako ne rade u zdravstvu ili proizvodnji i distribuciji hrane, struje i plina.

U Španjolskoj je u subotu broj zaraženih osoba porastao 5,97 posto na ukupno 124.736 zaraženih koronavirusom. Time je širenje virusa dodatno palo. U petak je rast oboljelih iznosio 6,78 posto.

Iz španjolske zdravstvene službe poručili su kako izoliranje stanovništva pokazuje rezultate. Od 15. ožujka je broj oboljelih rastao oko 20 posto sve do 25. ožujka. Nakon toga je pao ispod 10 posto te se počeo smanjivati sve do današnje stope od 5,97 posto.

  • +7
Koronavirus u Španjolskoj Izvor: EPA / Autor: UNAI BEROIZ HANDOUT

Španjolska je treća zemlja na svijetu po broju oboljelih iza SAD-a i Italije.

U subotu je u Španjolskoj umrlo od koronavirusa dodatnih 809 osoba, što je veći osmi dan zaredom da dnevno umire preko 800 pacijenata, pa se ukupan broj žrtava popeo na 11.744.

Tračak optimizma je podatak da je to najmanji broj umrlih u posljednjih osam dana. U subotu je broj preminulih porastao 7,40 posto u odnosu na dan ranije, dok je u petak taj postotak iznosio 9,32 posto.

  • +17
Koronavirus u Španjolskoj Izvor: EPA / Autor: Kiko Huesca