kandidat Za šefa vrhovnog suda

Prekinuta sjednica, Grbin ubo Sessu pitanjem o nekretnini koju je prodao Agrokoru

12.07.2017 u 13:03

Bionic
Reading

Naš pravosudni sustav je na zdravim temeljima i tu ne treba raditi velike potrese, poručio je na sjednici Odbora za pravosuđe kandidat za predsjednika Vrhovnog suda Đuro Sessa. Taj bi odbor trebao dati mišljenje o kandidatu kojeg je predložila predsjednica Kolinda Grabar Kitarović

Već na početku sjednice predsjednik Odbora za pravosuđe Orsat Miljenić kritizirao je to što se o izboru za predsjednika Vrhovnog suda mora raspravljati tek u zadnji tren. 'To je obezvređivanje Sabora i Vrhovnog suda', kazao je Miljenić, spočitnuvši i to što na sjednici nema nikoga od predlagatelja.

'Poslani ste u ralje javnosti a ne prati vas onaj tko vas predlaže', rekao je Miljenić.

Što se tiče samog Sesse, u kratkom predstavljanju kazao je kako je uloga predsjednika Vrhovnog suda dvojaka - predstavnik je sudbene vlasti, ali i predsjednik jednog suda.

'Naš pravosudni sustav je na zdravim temeljima i ne treba raditi velike potrese. No sam Vrhovni sud je u teškoj situaciji i ne može izvršavati svoju ulogu zbog velikog priljeva predmeta', kazao je Sessa, dodavši da sada dolazi četiri puta više predmeta nego 2008. ili 2009. godine.

U raspravi je SDP-ov Peđa Grbin upitao Sessu za imovinsku karticu, odnosno zašto nije prijavio prihod od prodaje nekretnine koju je prije 10-ak godina prodao Agrokoru.

Sessa je pojasnio kako je Agrokor samo otkupio prava njegove obitelji na povrat nekretnine. Novac koji je dobio nije upisao u imovinsku karticu jer tada nije bilo obveze podnošenja kartice, a kasnije ga je uložio u stan koji nije odmah preuzeo.

'U imovinskoj kartici nema rubrike potraživanja pa nisam odmah to mogao upisati, a kada mi je predan stan, odmah sam to upisao u karticu', rekao je Sessa. 'Prihvaćam to, ali predlažem da odbor zastane s radom te da od DSV-a tražimo imovinske kartice', predložio je Grbin.

  • +7
Đuro Sessa Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

'Sve kartice dužnosnika su javne i svi to mogu vidjeti. Stav je HDZ-a je da su ispunjeni svi uvjeti', rekao je HDZ-ov Marko Šimić. Miljenić je napomenuo da sudačke kartice nisu javno dostupne, a nadovezao se i Grbin.

'Ne mogu glasati za predsjednika Vrhovnog suda dok se ne riješe nelogičnosti. Ne možemo dopustiti da netko postane predsjednik Vrhovnog suda a da se ne riješi pitanje njegove imovine; radi se o pola milijuna kuna', rekao je Grbin.

Na kraju se i vladajuća većina složila da se sjednica nastavi sutra, a da DSV do tada dostavi imovinske kartice za Sessu.