ublažavanje mjera

Pavliček: Na farmi kod Vinkovaca ponovno izbila svinjska kuga

21.11.2023 u 11:04

Bionic
Reading

Suverenist Marijan Pavliček (HS) izjavio je u utorak u Hrvatskom saboru kako je prije dva dana ponovno izbila afrička svinjska kuga na jednoj farmi kod Vinkovaca, te da to demantira prošlotjedne tvrdnje iz nadležnog ministarstva da se ta bolest smiruje, da stagnira

Na toj je farmi usmrćeno više od sto svinja i sada je opet upitno hoće li doći do ublažavanja mjera, rekao je zastupnik u saborskom govoru na slobodnu temu.

Propitujući tko je u ovoj priči odgovoran, prst je usmjerio u Ministarstvo poljoprivrede. Da su vlasnici farme mogli zaklati svinje, jer su do prije dva dana bile zdrave, ne bi imali ovoliku štetu, odgovornost je na Ministarstvu, kazao je.

Apostrofirao je i informaciju da se na farmi purana u Oriovcu pojavila ptičja gripa i da će biti ubijeno 19 tisuća purana.

"Ima poslovica među slavonskim seljacima, čim vidite Mladena Pavića, državnog tajnika, na televiziji ili će biti usmrćeno nekoliko tisuća peradi ili nekoliko stotina svinja", izjavio je Pavliček.

Dao je potporu slavonskim seljacima koji će u srijedu izaći na prosvjed ispred Sindikata zaposlenih u poljoprivredi Slavonije i Baranje, te dalmatinskim poljoprivrednicima koji će na cesti tražiti veća prava.

Hrelja: Neki puntaju umirovljenike bez svrhe i cilja

Silvano Hrelja (HSU) upozorio je kako neki „puntaju“ (bune) umirovljenike bez svrhe i cilja, raspiruju im želje i nade koje ovo društvo i gotovo pola državnoga proračuna ne bi mogli pokriti.

Lijepo zvuči 13. mirovina, 670 milijuna eura, kako, od kud, kazao je zastupnik, upozoravajući i na druga neodrživa obećanja i zahtjeve.

Traži se i minimalna mirovina, u državi s kojoj se već s prosječno više od 100 eura mjesečno alimentiraju primatelji najniže mirovne, no, ni to nije dovoljno nego treba uvesti institut minimalne mirovine i davati 200 eura, rekao je.

„Sipaju se iz rukava modeli, ideje, prijedlozi, od onih koji bi u visoku politiku i onih koji se kunu da ne bi, dok im netko ne ponudi“, rekao je zastupnik, ne precizirajući koga ima na umu, ali i upozoravajući da nerealna obećanja ostavljaju psihičke posljedice na umirovljenike.

Miletić: Kakvu Hrvatsku vidim?

Marin Miletić (Most) govorio je kakvu Hrvatsku vidi – kao državu koja će u fokusu imati obitelj, štititi je i brinuti se za nju, kao državu iz koje mladi neće odlaziti.

„Neki drugi vide Hrvatsku kao onu u kojoj obitelj nije važna, majčinstvo i očinstvo su sveli na brojeve, oni primiču rodnu ideologiju, a u Saboru se zalažu da država sufinancira promjenu spola djeci“, kazao je i zaključio „bolesna rodna ideologija“.

Mostov zastupnik poručio je i kako Hrvatsku vidi kao sigurnu zemlju, u kojoj će žene u noćnim izlascima biti sigurne, odjevene kako žele, Hrvatsku u kojoj će policija na granicama štititi zemlju od ilegalnih, kriminalnih prelazaka, a vojska stajati na granicama i ako je potrebno odbaciti ilegalne, "protuzakonite proboje".

Vidim Hrvatsku kao članicu EU, ali ne pod bilo kojim uvjetima, vidim ju kao onu prema kojoj će se EU odnositi kao dobra majka, ne maćeha, vidim Hrvatsku koja je ponosna, koja hoda uzdignute glave i kojoj je u fokusu dobro hrvatskog naroda, rekao je Miletić.