OPSADNO STANJE

Pauk potjerao taksiste iz Mesničke

26.10.2010 u 12:46

Bionic
Reading

Pedesetak zagrebačkih taksista, nezadovoljnih činjenicom da će gradski zastupnici na današnjoj sjednici donijeti odluku kojom će se omogućiti koncesije za nova taksi vozila, što će za posljedicu imati smanjenje cijena i ukidanje monopola, blokiralo je vozilima Ćirolometodsku ulicu, a samim tim i ulaz u Skupštinu. Naknadno je Mesničku ulicu blokiralo još 50-ak taksista, tako da se na Gornji grad moglo doći samo sa sjevera, ali nakon dolaska pauka na teren taksisti su se povukli iz Mesničke ulice

Nakon što su taksisti blokirali ulicu na teren je stigla policija i popisuje registarske oznake. Njihov prosvjed, kako doznajemo iz PU zagrebačke, nije prijavljen, pa će biti zanimljivo vidjeti kako će se postaviti policija u ovom slučaju. Prema neslužbenim informacijama, jedan je taksist uhićen zbog vrijeđanja policijskih službenika.

'Ostajemo tu do daljnjeg, nas 1034 ostaje bez posla. Pomnožite to s brojem članova obitelji i dobit ćete broj ljudi koji ostaje bez prihoda', izjavio je jedan od taksista, dok je drugi vrlo drsko od novinara zatražio da maknu mikrofone. Na opasku da samo radimo svoj posao taksist je poručio: 'Mnogi su novinari samo radili svoj posao.'

Koliko će novih koncesija biti izdano, još nije poznato. Naime, iako je prijedlog kluba zastupnika SDP-a, HSLS-a, HNS-a, Nezavisne liste Tatjane Holjevac i i HSU-a, prema kojem se na cestama trebalo naći 267 novih vozila, bio dogovoren za izglasavanje, u posljednjih trenutak s amandmanom se javio HSLS tražeći da se broj vozila smanji na 160.

Dodajmo ovdje da je pet minuta prije početka jutrošnje Skupštine i gradonačelnik Bandić izašao s novim, drugim prijedlogom koji je bio na tragu HSLS-ova amandmana. Njegov prvotni prijedlog od prije nekoliko dana bio je 90 novih koncesija. Zašto je HSLS odlučio staviti amandman na prijedlog odluke koju je prvotno potpisao, pojasnio je predsjednik stranke Darinko Kosor.

'Potpis je stavio Zvonko Maković u ime stranke, ali bez našeg znanja. Kad bi prihvatili 267 vozila, to bi značilo da će na cestama u tri smjene biti 800 novih vozača. Smanjenje na 190 vozila znači 600 novih vozača u tri smjene, a držim da je to pristojna liberalizacija tržišta. Ipak treba voditi računa i o 1034 taksista koji sada voze i o njihovim obiteljima', kazao je Kosor.

Taksi licence će se izdavati na pet godina, a najviše moguće cijene taksi prijevoza bit će 15 posto niže od dosadašnjih.

U roku od dvije godine svi taksisti morat će uvesti kartično poslovanje, a u roku od pet godina sva vozila će morati biti bijele boje. Jedan taksi prijevoznik moći će imati maksimalno 50 dozvola.

Iako je Darko Vuletić (HSS) predložio da se zbog izvanrednog stanja na ulici točka o izdavanju koncesija stavi što prije na red, predsjednik Skupštine Boris Šprem to je odbio uz obrazloženje da je dnevni red već izglasan te da se odluka o koncesijama mora donijeti u miru i bez pritisaka izvana.