VIDOŠEVIĆEVO IZBJEGAVANJE ODGOVORA

Patriotizmom zaobišao podrijetlo imovine

02.09.2009 u 21:10

Bionic
Reading

Nadan Vidošević je nekoliko sati nakon službene objave kandidature za predsjednika države dao i prvi intervju

U razgovoru za 'Dnevnik' Nove TV predsjednik Uprave Kraša i predsjednik Hrvatske gospodarske komore istaknuo je da narod treba prepoznati zašto je on najbolji izbor za predsjednika, a onda je ipak pojasnio: 'Kada je bilo teško, kada je državu trebalo obraniti, ja sam bio u politici. Sada, kada smo ekonomski ugroženi, želim se vratiti u politiku.'

Govoreći o predsjedničkim ovlastima Vidošević je rekao da predsjednik mora imati utjecaj kao i dosad i dodao kako je bitno da to bude osoba koja će u ekonomskoj krizi voditi zemlju.

U najškakljivijem dijelu, kada se govorilo o imovini koju posjeduje i za koju mnogi tvrde da je do nje došao nelegalnim putem, Vidošević je reagirao pomalo ljutito, da bi zatim u maniri stranke kojoj je do danas pripadao počeo pričati o patriotizmu.

'Ja sam bio direktor u dvije najveće firme u svojoj branši. Nikada nisam bio činovnik, nego uspješan gospodarstvenik. Moja sva imovina je u Hrvatskoj.

Kupio sam zemlju na Kupreškom polju, ali nisam kao neki gledao kako da tamo dovučem hotel i da se okoristim. Sve imam u ovoj zemlji, na sve je plaćen porez. Imam vilu na zagrebačkom Prekrižju. Kupio sam tu zemlju, koju su mogli i drugi kupiti. To je bila dobra procjena mojih roditelja, ali to je drugi par cipela.

Ne mogu svi isto zaraditi. Želim samo da svi imaju iste mogućnosti, ne kažem da će svi jednako zaraditi. Ne očekujem da svaki čovjek ima Bukovca jer ga to ne mora zanimati.

Jeste li vi prije petnaest godina kupovali po Beču hrvatske slikare kada nikog nisu interesirali? Ja sam tada išao po svijetu, tražio ih i investirao u to. Svi, osim posebnih socijalnih kategorija, moraju biti na tržištu rada.

Danas se stalno nešto dijeli građanima i heroji ispadaju oni koji nešto dijele umjesto da se otvore jednake mogućnosti za uspjeh. Neki će onda uspjeti više, a neki manje. To je različitost, ali to nas ne umanjuje da imamo interes živjeti u ovoj zemlji i da stvorimo nešto što je nestalo, a to je patriotizam', istaknuo je Vidošević.

Bivši član HDZ-a, čije je izbacivanje iz stranke uslijedilo čim je objavio svoju kandidaturu, istaknuo je da nema najopasnijeg kandidata u kampanji koja slijedi.

'Ne bojim se prošlosti, za mene je izazov budućnost. Hoćemo li se iz mrtvila pokrenuti prema društvu koje živi od svoga rada, to je pitanje. Mi živimo sa sedam milijardi eura tuđeg novca. Od onog što smo prodali ćaćino, od onog što smo zadužili djecu, od toga živimo. To moramo okrenuti i tu će nastati pobjednik', kazao je Vidošević.