mjesecima nisu razgovarali

Patrijarh Kiril čestitao papi Franji na desetoj godišnjici pontifikata

13.03.2023 u 19:38

Bionic
Reading

Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril čestitao je u ponedjeljak papi Franji na njegovoj desetoj godišnjici pontifikata, potaknuvši nade u poboljšanje odnosa

U poruci, Kiril je spomenuo dijalog između religija, a kako nije bilo komunikacije između pape i patrijarha mjesecima, Vatikan je pozdravio Kirilovu poruku. Papa Franjo nekoliko puta je izrazio nadu u razgovore s Kirilom o tome kako vratiti mir u Ukrajinu koja se bori s ruskom invazijom. Međutim, Kiril čvrsto podržava ruski rat u Ukrajini te je papa uvidio da takav dijalog teško može biti uspješan.

Zasad nije jasno može li se patrijarhovo pismo uzeti kao znak da dolazi do poboljšanja odnosa, piše agencija dpa. Prema službenom priopćenju Ruske pravoslavne crkve, Kiril je izrazio nadu da "u teškim vremenima u kojima živimo, dijalog među religijskim čelnicima može uroditi plodom." Također je papi poželio dobro zdravlje i mir.

U ponedjeljak se obilježava deseta godišnjica otkad je Franjo izabran za papu te je tim povodom primio veliki broj čestitki. U podcastu Vatican News, papa je rekao da ga trenutno najviše bole i muče ratovi u svijetu. Kad je upitan što želi, odgovorio je: "Mir, trebamo mir."