POHODI DRŽAVNOM VRHU

Patrijarh Irinej podsjetio na bliskost Hrvata i Srba

08.06.2012 u 20:24

Bionic
Reading

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej Gavrilović u trodnevnom je posjetu Zagrebu. U petak se susreo sa predsjednikom Ivom Josipovićem, premijerom Zoranom Milanovićem i kardinalom Josipom Bozanićem

Predsjednik Republike Ivo Josipović primio je u svome uredu članove Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve na čelu s patrijarhom Gavrilovićem. Smatra da je njihov posjet Zagrebu važan ekumenski događaj koji pridonosi miru i prijateljstvu među ljudima, vjerama i narodima. 'U vremenima koja nikada nisu laka na ovim područjima, gdje i kriza često generira osjećaje koji nisu u duhu mira i pomirenja, kontakti i dijalog između crkava i vjernika znače puno za mir i razumijevanje', istaknuo je Josipović.

Patrijarh Irinej, podsjetivši na bliskost Hrvata i Srba kao dvaju kršćanskih naroda koji se drže istih načela, istaknuo je zadovoljstvo posjetom Zagrebu te nizom razgovora i kontakata koje je imao s hrvatskim vjerskim i državnim dužnosnicima. U položaju srpskog naroda i SPC-a u Hrvatskoj, rekao je patrijarh, ima mnogo dobrih stvari koje treba podržati, ali i kao i svugdje, ima i problema. Nadam se da će se i ti problemi, u dobroj volji i raspoloženju, riješiti na najbolji način, poručio je Irinej.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović također se sastao s patrijarhom Irinejem. Pritom je naglasio da je Hrvatska država građana s jednakim pravima koji imaju vlastite, zasebne identitete, i to poštuje. Patrijarh Irinej zahvalio je predsjedniku Vlade na sastanku te ga pozvao u posjet pravoslavnoj gimnaziji.

Na sastanku su bili i ministar pravosuđa i predsjednik Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Vlade Republike Hrvatske Orsat Miljenić te mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan Pavlović i članovi Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve - srijemski episkop Vasilije Vadić, bački episkop Irinej Bulović i šumadijski episkop Jovan Mladenović.
198401,198233,169479,168789
Članove Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve na čelu s patrijarhom srpskim Irinejem Gavrilovićem, koji borave u posjetu Hrvatskoj, danas je u Nadbiskupskom dvoru primio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej u trodnevnom je posjetu Zagrebu. Svečani doček priređen mu je sinoć u hramu Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnom trgu. Najviši predstavnici SPC-a došli su u Zagreb na otvorenje nove zgrade Srpske pravoslavne opće gimnazije sa sportskom dvoranom i duhovnim centrom na Svetom Duhu. Gimnazija Kantakuzina Katarina Branković svečano je otvorena u četvrtak navečer, a osim predstavnika SPC-a ondje su bili pripadnici političkoga, znanstvenoga, kulturnoga i vjerskog života Hrvatske te diplomatskog zbora.