ubojstvo navijača

Pariški sud odobrio optužnicu protiv dvojice osumnjičenih za napad nožem u Bruxellesu

24.10.2023 u 10:02

Bionic
Reading

Pariški sud odobrio je optužnicu protiv dvojice muškaraca osumnjičenih za povezanost s islamističkim napadačem koji je ubio dvojicu švedskih nogometnih navijača u Bruxellesu ovog mjeseca, rekli su francuski tužitelji za borbu protiv terorizma za AFP u utorak

Abdesalem Lassoued, radikalizirani 45-godišnji Tunižanin, ubio je navijače prije nogometne utakmice Belgije i Švedske 16. listopada, a sam je smrtno stradao u policijskoj operaciji nakon toga.

Francuski tužitelji otvorili su službenu istragu o navodnoj "zločinačkoj terorističkoj zavjeri" nakon što su od belgijskog pravosuđa primili informacije o slučaju.

Prema optužnici odobrenoj u ponedjeljak muškarce se tereti za formiranje terorističke kriminalne skupine i suučesništvo u ubojstvu povezanom s terorističkom zavjerom, priopćilo je francusko protuterorističko tužiteljstvo, dodajući da su muškarci stavljeni u pritvor.

Istraga protiv dvojice osumnjičenika koji žive u pariškoj regiji, "nastavlja se kako bi se utvrdile njihove veze" s Lassouedom, rekli su tužitelji.

Jedan osumnjičenik živi u Francuskoj gotovo 20 godina i poriče optužbe, rekao je njegov odvjetnik Souleymen Rakrouki za AFP.

"On nema nikakve veze s napadom", rekao je Rakrouki.

Napadač je "prijatelj kojeg poznaje dugo vremena, nije vidio nikakav znak radikalizacije. Nikada nije mogao zamisliti takav čin", dodao je Rakrouki.

  • +5
Pucnjava u Bruxellesu Izvor: Profimedia / Autor: Belga / ddp USA / Profimedia

Osumnjičenici su bili među četiri osobe uhićene prošli tjedan u sklopu istrage o mogućim suučesnicima Lassoueda.

Policija je drugu dvojicu pustila bez podizanja optužnice.

Lassoued je pobjegao iz zatvora u Tunisu gdje je služio dugogodišnju kaznu, a belgijske vlasti nisu odgovorile na zahtjev iz kolovoza 2022. tuniskih dužnosnika za izručenje.

Pucnjava je obnovila raspravu u Belgiji o sudskim i administrativnim pogreškama u praćenju radikaliziranih osoba, posebice imigracijskih službi.

Službeni dokumenti pokazuju da je Lassoued podnio zahtjeve za azil u Norveškoj, Švedskoj, Italiji i Belgiji. Ilegalno je boravio u Belgiji nakon što je njegov zahtjev za azil odbijen 2020.

U ožujku 2021. izdan je nalog za njegovo protjerivanje, ali nikada nije izvršen.