PROMICANJE MIRA I PRAVDE

Papa pohvalio 'primjeran' libanonski vjerski suživot

20.02.2010 u 19:16

Bionic
Reading

Papa Benedikt XVI. u subotu je na susretu s libanonskim premijerom Sadom Haririjem u Vatikanu pohvalio miran suživot različtih vjerskih zajednica, Druza, kršćana i muslimana, u Libanonu

Papa je izrazio nadu da će Libanon 'kroz primjeran suživot različitih vjerskih zajednica nastaviti biti 'poruka' za bliskoistočnu regiju i cijeli svijet', rekao je Vatikan u izjavi objavljenoj nakon razgovora održanih tijekom prijepodneva.

U razgovoru za novine prije susreta sunitski musliman Hariri je rekao da dijeli Papinu zabrinutost smanjivanjem bliskoistočnih kršćanskih zajednica, posebice u Iraku gdje mnogi nastavljaju bježati u inozemstvo i često su na meti napada islamističkih militanata.

Benedikt XVI. Haririja je primio u vatikanskoj Apostolskoj palači gdje su se 'u ozračju velike srdačnosti' njihovi razgovori usredotočili na Libanon i šire stanje na Bliskom istoku, kaže se u vatikanskom priopćenju.

'Istaknuvši potrebu nalaženja pravednog i globalnog rješenja, naglašena je važnost međukulturalnog i međuvjerskog dijaloga za promicanje mira i pravde', dodaje se u izjavi.

Hariri je odvojeno razgovarao i se vatikanskim državnim tajnikom, kardinalom Tarcisiom Bertoneom i nadbiskupom Dominiqueom Mambertijem, tajnikom za odnose s državama.