'nasilno odveden'

Papa ozbiljno zabrinut za svog 'nestalog' biskupa u Kini

26.06.2017 u 20:41

Bionic
Reading

Sveta Stolica je u ponedjeljak izrazila 'ozbiljnu zabrinutost' za jednog od svojih biskupa u Kini, ustvrdivši da ga se drži na nepoznatom mjestu pošto je 'nasilu odveden' iz svoje biskupije.

Ravnatelj tiskovnog ureda Svete Stolice, Greg Burke rekao je da je potonja 'iskreno ožalošćena' zbog situacije u kojoj je biskup Peter Shao Zhumin, za kojega je rekao da je prije nekog vremena nestao iz svoje biskupije Wenzhou, na jugu zemlje.

'Biskupija i njegova obitelj nemaju informacija o njemu, ne znaju koji je razlog njegova premještaja ni gdje ga se drži', dodao je Burke. Mrežna stranica za vjerske informacije Asianews.it piše da je mons. Shao Zhumin u pritvoru od 18. svibnja.

Njegovi prijatelji strahuju da ga vlasti možda pokušavaju prisiliti da iz Crkve 'u podzemlju' (u ilegali), vjerne Svetoj Stolici, prijeđe u službenu Katoličku crkvu u Kini koju zastupa Kineska domoljubna katolička udruga (CPCA).

'Sveta Stolica se nada da će se biskup Peter Shao Zhumin uskoro vratiti u svoju biskupiju i da će u miru moći vršiti svoju službu', rekao je Burke. Položaj Crkve u Kini, napose podjela na 'službenu' i Crkvu 'u podzemlju', predmet je pregovora Svete Stolice i Pekinga dugi niz godina.

Kineski katolici, 5,7 milijuna duša po službenim statistikama a 12 milijuna po neovisnim izvorima, podijeljeni su između službene Katoličke crkve (CPCA) čije je svećenstvo podložno vlastima i Crkve 'u podzemlju' poslušne Svetoj Stolici.

No ta odvojenost nije stroga i te dvije Crkve su višestruko povezane.