SPONTANI SASTANAK

Papa i Sanders razgovarali o moralnoj ekonomiji

16.04.2016 u 21:12

Bionic
Reading

Prije nego što se papa Franjo u subotu ujutro uputio na Lezbos nakratko se u Vatikanu susreo s mogućim demokratskim predsjedničkim kandidatom Berniejem Sandersom i s njime razgovarao o potrebi za moralom u svjetskoj ekonomiji

Susret je održan u Domu svete Marte, vatikanskoj gostinjskoj kući u kojoj Franjo živi, a Sanders je ondje noćio nakon sudjelovanja na vatikanskoj konferenciji o socijalnoj pravdi.

Vatikan je objavio da susret nije bio planiran nego je održan spontano. I sam je Sanders rekao da nije očekivao sastanak s Papom za vrijeme boravka u Vatikanu.

'On je divan čovjek. Ja nisam katolik, ali iz njega zrači', rekao je Sanders u razgovoru za ABC poslije susreta.

'Prenio sam mu svoje divljenje za posao koji radi i što postavlja neka od najvažnijih pitanja s kojima je suočen naš planet te pokušava ubrizgati moral u globalnu ekonomiju', kazao je Sanders, samoproglašeni socijalist iz Vermonta koji pruža iznenađujući otpor Hillary Clinton u borbi za demokratsku predsjedničku nominaciju.

Sastanak s Papom održan je tri dana prije stranačkih predizbora u New Yorku, jednoj od najvažnijih država po broju delegata za nacionalnu konvenciju. Sanders, sin židovskih imigranata iz Poljske, kazao je da nije putovao u Vatikan po glasove katolika.