KOMUNIKATOR GODINE

Papa Franjo 'osvaja' EU parlament u Strasbourgu

Bionic
Reading

Papa Franjo stigao je u Strasbourg, gdje će posjetiti europske institucije, 26 godina nakon posljednjeg posjeta jednog pape. Očekuje se da će poglavar 1,2 milijarde katolika iznijeti svoju viziju Europe u dva govora koje će održati u Europskom parlamentu i Vijeću Europe

Papu je u posjet Parlamentu pozvao predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz prilikom svoga posjeta Vatikanu u listopadu prošle godine.

Papin posjet dolazi u vrijeme dok Europa pokušava zaustaviti sukob u Ukrajini i suočava se s rekordnim priljevom imigranata i gospodarskom krizom koja ne jenjava.

'U svom govoru pred Europskim parlamentom on će imati priliku obratiti se milijunima građana koje predstavljaju naši zastupnici', rekao je Schulz. Papa Franjo govorit će o nezaposlenima, a tražit će i veću socijalnu pravednost.

Tijekom kratkog, četverosatnog posjeta Svetog Oca nisu predviđene vjerske aktivnosti. Papa ovom prigodom neće posjetiti čuvenu strasburšku katedralu, koja sljedeće godine slavi tisućitu obljetnicu od početka gradnje. Umjesto toga, vjernici će moći na golemom ekranu postavljenom ispred katedrale pratiti Papine govore.

Protokol predviđa i da neće biti prisutan ni francuski predsjednik Francois Hollande. Vatikan je najavio da će papa Franjo sljedeće godine posjetiti Francusku. Nije predviđena ni papina vožnja u papamobilu.

U Strasbourgu su uvedene jake mjere sigurnosti i očekuje se da će dvije europske institucije biti potpuno zatvorene za vrijeme njegovog posjeta. Jedini prijašnji papinski posjet tim dvjema europskim institucijama u Strasbourgu bio je onaj Ivana Pavla II 1988. godine.

Europski parlament proglasio je papu Franju komunikatorom godine.

Papi Franji ovo je peto putovanje izvan Italije u pontifikatu. Dosad je putovao u Brazil, Svetu Zemlju i Južnu Koreju, a prva europska destinacija bila mu je Albanija, koju je posjetio u rujnu. Krajem ovoga tjedna trebao bi posjetiti Tursku.

Više o papinom posjetu Europskom parlamentu možete doznati ovdje