REKORDAN INTERES

Papa u EU parlamentu: Od bojkota do gay publike

24.11.2014 u 10:28

Bionic
Reading

Papa Franjo dolazi u utorak u Strasbourg, sjedište Europskog parlamenta i Vijeća Europe gdje će održati govore, a tijekom kratkog, četverosatnog posjeta, nisu predviđene vjerske aktivnosti

Papa će u utorak prijepodne posjetiti Europski parlament i obratiti se zastupnicima izabranima na europskim izborima u 28 zemalja članica EU-a. Predviđen je i kratki razgovor s čelnicima Europskog parlamenta. Nakon toga, govorit će u Vijeću Europe, međuvladinoj organizaciji koja okuplja 47 zemalja, u kojoj Sveta Stolica ima status promatrača.

Papa ovom prigodom neće posjetiti čuvenu strasburšku katedralu, koja sljedeće godine slavi tisućitu obljetnicu od početka gradnje. Umjesto toga, vjernici će moći na golemom ekranu postavljenom ispred katedrale pratiti Papine govore. Vatikan je najavio da će papa Franjo sljedeće godine posjetiti Francusku.

Papi Franji ovo je peto putovanje izvan Italije u pontifikatu. Do sada je putovao u Brazil, Svetu Zemlju i Južnu Koreju, a prva europska destinacija bila mu je Albanija koju je posjetio u rujnu.

Ovo nije prvi posjet jednog Pape Europskom parlamentu. Prvi je bio papa Ivan Pavao II., 1988., godinu dana prije pada Berlinskog zida. Tada su se glavne Papine poruke odnosile na ujedinjenje europskog kontinenta, pomoć siromašnim narodima, na odnose između crkve i države, migracije i zaštitu okoliša.

Vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi ističe da je danas situacija znatno različita. 'Za ovoga posjeta Papa će govoriti cijeloj Europi, ne samo Europskoj uniji, nego cijeloj Europi i njezinim narodima'.


Papin posjet dolazi u trenutku kada se na europskom tlu, istočnoj Ukrajini, vode oružani sukobi, a cijeli se kontinent bori s ekonomskom stagnacijom te velikim priljevom migranata iz siromašnih dijelova svijeta, koji u Europi vide spas.

Po Lombardiju, Papa u Europski parlament ne dolazi kao šef države, nego kao 'veliki autoritet kojeg priznaje dobar dio međunarodne zajednice'.

Posjet izaziva veliku pozornost i do sada je akreditirano oko 900 novinara za njegovo obraćanje u Europskom parlamentu, što je rekordni interes.

Nakon izbora prošle godine, papa Franjo postao je planetarno popularan u prvom redu zbog svoje neposrednosti i skromnosti.

Dio europskih zastupnika radikalne ljevice, poput članova španjolske stranke Izquierda Plural (pluralna ljevica) ili francuskog zastupnika Jean-Luca Melanchona najavili su, pozivajući se na sekularizam, da će napustiti dvoranu za Papina govora 'jer on nema tamo što tražiti'.

Zastupnici Zelenih namjeravaju kao svoje goste pozvati skupinu homoseksualaca da slušaju Papin govor. Papina izjava o homoseksualcima 'tko sam ja da sudim' doživjela je veliki odjek.