u vatikanu

Papa Franjo osokolio švedsku tinejdžericu, aktivisticu za klimu: 'Samo tako, Greta'

17.04.2019 u 13:59

Bionic
Reading

Švedska tinejdžerica Greta Thunberg, koja je potaknula prosvjede mladih protiv globalnog zatopljenja, u srijedu se kratko susreta s papom Franjom na Trgu svetog Petra u Rimu, koji ju je tom prilikom ohrabrio u njezinu zalaganju i borbi protiv klimatskih promjena

"Bio je vrlo prijateljski nastrojen. Smješkao se cijelo vrijeme", kazala je Thunberg nakon susreta s poglavarom Katoličke Crkve koja okuplja 1,3 milijarde vjernika diljem svijeta.

"Zahvalila sam mu se na njegovoj borbi protiv klimatskih promjena. A on mi je rekao: Nastavi tako, Greta. Samo nastavi!", kazala je 16-ogodišnja tinejdžerica za švedski list Dagens Nyheter.

Greta Thunberg, koja je potaknula prosvjede učenika diljem Europe, bila je među odabranim gostima koji su dobili priliku susresti se i rukovati s papom Franjom tijekom njegove tjedne audijencije srijedom.

Na snimkama s tog događaja vidi se kako Greta drži natpis na kojem piše "Pridruži se štrajku za klimu".

Švedska tinejdžerica potaknula je mlade ljude diljem Europe, a i šire, svojim aktivizmom za očuvanje okoliša otkako je organizirala štrajk školaraca za klimu i prosvjedno okupljanje pred švedskim parlamentom u kolovozu prošle godine.

Papa Franjo ima veliko razumijevanje za aktivnosti vezane uz klimatske promjene. One koji ih negiraju nazvao je "glupima" te je objavio dokument sa svojim potpisom koji se odnosi na probleme očuvanja okoliša.

Dan ranije je švedska tinejdžerica, u Europskom parlamentu u Strasbourgu, pozvala europske vođe na smanjenje emisije CO2 za najmanje 50 posto u idućih 10 godina, objavio je parlament.

Kako bi i sama doprinijela smanjenju štetnih emisija plinova Greta Europom putuje vlakom. Na dolasku u Rim dočekali su je mladi ljudi koji su željeli s njom snimiti selfie.

"Ne govorite o meni, govorite o klimatskim promjenama", kazala je djevojka za talijanski list Repubblicu.

U talijanskoj prijestolnici Greta bi u četvrtak trebala govoriti pred talijanskim Senatom, a u petak sudjelovati u štrajku srednjoškolaca na kojem će se, kako se očekuje, okupiti tisuće mladih ljudi.

Aktivnosti ove švedske tinejdžerice potaknule su mlade da petkom umjesto u školu otiđu na prosvjede tražeći od političara strožu politiku očuvanja klime.

Nakon što je prošlog kolovoza privukla pažnju potičući prosvjede protiv klimatskih promjena tisuće učenika krenulo je njezinim stopama, a organizacije mladih organizirale su prosvjede u više od 40 zemalja.