KRVAVA DOBRODOŠLICA

Panetta u Afganistanu; talibani pobili devet civila

14.03.2012 u 13:24

Bionic
Reading

Talibanski su pobunjenici priredili krvavi doček američkom ministru obrane Leonu Panetti pobivši u dva odvojena atentata devet civila (u pokrajinama Helmand i Kandahar). Panetta je sletio u Camp Bastion u Helmandu gdje je ubijeno njih osam. AFP izvještava da su svi ubijeni pripadnici afganistanskih tajnih službi

Ako se ova informacija potvrdi, znači da talibani dobivaju vrlo povjerljive podatke iz samih centara afganistanske vlasti, što čini još težim položaj američkih i drugih snaga nakon pokolja koji je američki narednik izveo u nedjelju u Kandaharu pobivši 16 civila u blizini svoje baze.

Panettin posjet jako je važan jer se događa nakon toga pokolja i kao plan 'saniranja štete' kako nakon ubojstva žena i djece, tako i nakon paljenja više primjeraka Kur'ana u američkoj zračnoj bazi Bagram sjeverno od Kabula (afganistanski Guantanamo), što je izazvalo burne reakcije i smrt više desetaka Afganistanaca.

Oba događaja, a ne treba zaboraviti ni video u kojem američki marinci mokre po tek ubijenim talibanima, jačao je proces odbijanja prisutnosti stranih trupa čemu se od ponedjeljka ubraja i afganistanski parlament.

Panetta ima u rasporedu susret s vlastima u pokrajini Helmand na jugu zemlje i afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem u Kabulu.

Panetta mora dobiti izvještaj o prijelazu zatvora u Bagram u afganistanske ruke (u njemu je oko 3.000 pobunjenika), ali i prisustvovati pregovorima oko ugovora koji SAD mora potpisati s Afganistanom (sličan kakav pripremaju Francuska, Italija ili Velika Britanija) kojim bi se Washington obvezao na barem deset godina ekonomske pomoći Kabulu.

No malo tko vjeruje da će ta pomoć biti iskorištena u saniranju dvaju najvećih problema Afganistana: korupcije i trgovine opijumom, a treći problem, mogućnost da 2014. talibani ponovno ušetaju u Kabul, iako će uskoro biti najveći problem, za sada biva gurnut sa strane u pregovorima sa zapadnim zemljama u kojima je glavni adut taj što Afganistanci sjede iznad pravog podzemnog zlata koje se procjenjuje na najmanje tri milijarde eura, zbog čega su uvjereni da će za 20 godina biti najbogatija zemlja u regiji.

Međutim, poruka je Panette, ništa od toga; naime, neće biti korišteno za vađenje zemlje iz blata ako se talibani vrate odakle su istjerani.