UHIĆENA 31 OSOBA

Pali pljačkaši dijamanata vrijednih 50 milijuna dolara!

08.05.2013 u 13:19

Bionic
Reading

Policije Belgije, Švicarske i Francuske uhitile su 31 osobu koju se povezuje s jednom od najvećih pljački dijamanata u povijesti

Prema izvještaju novinske agencije Belga, uhapšeno je 24 osobe u Belgiji, šest u Švicarskoj i jedna u Francuskoj. Belgijske vlasti su obavijestile da su među uhićenima jedan odvjetnik i jedan poslovni čovjek. Za uhapšenog građanina Francuske, kojeg se sumnjiči da je direktno sudjelovao u pljački dijamanata, priopćeno je da ima znatni policijski dosje.

U Švicarskoj su pronađeni i zaplijenjeni opljačkani dijamanti dok su u Belgiji zaplijenjene velike svote novca i luksuzni automobili. Glasnogovornik ureda tužitelja u Bruxellesu istaknuo je da je od početka istrage postojala snažna suradnja među francuskim, švicarskim i luksemburškim vlastima. Među uhićenicima u Belgiji, koji imaju između 30 i 50 godina, mnogi su već otprije bili poznati policiji zbog nasilnih krađa.

Belgijski tužitelji navode i da su otkrili velike svote novca i nešto dijamanata opljačkanih u veljači na briselskom aerodromu, javlja BBC. Banditi su tada prošli kroz ogradu koja omeđuju aerodrom i opljačkali teretni dio zrakoplova kompanije Swiss koji se upravo spremao poletjeti. Odnijeli su dijamante vrijedne 50 milijuna.

Dijamanti su još bili neobrađeni, a transportirani su iz Antwerpena u Zurich. Tužitelji su lopove opisali kao 'profesionalce'. Tijekom pljačke su bili preobučeni u policajce, nosili su maske i bili teško naoružani. Cijela pljačka trajala je pet minuta. Uzeli su 120 paketa dijamanata i pobjegli kroz istu rupu u ogradi kroz koju su i došli. Nisu nikoga ozlijedili.