najviše upravno tijelo

Palestinsko vijeće izglasalo prekid veza s Izraelom

  • Autor: V. Ma./Hina
  • Zadnja izmjena 30.10.2018 18:04
  • Objavljeno 30.10.2018 u 18:04
Palestinsko središnje vijeće

Palestinsko središnje vijeće

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Palestinsko središnje vijeće (PCC), najviše upravno tijelo Palestinske vlasti, u ponedjeljak je izglasalo prekid veza s Izraelom, a u utorak je na dnevnom redu razgovor o tome kako tu odluku provesti u djelo

Odluka PCC-a, tijela koje je dio Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), jača pritisak na palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa da prekine suradnju s Izraelom u sigurnosnim i gospodarskim pitanjima.

Abbas se oglušio o prethodna glasanja PCC-a, uključivo ono u siječnju 2018., kojim je Vijeće pozvalo na prekid odnosa s Izraelom.

Izvršni odbor PLO-a, koji je također upravno tijelo, sastalo se u utorak na sjednici pod predsjedanjem samog Abbasa, rekao je visoki dužnosnik PLO-a Saeb Erekat.

Prekid veza s Izraelom provodit će se postupno, rekao je Erekat.

Izrael je veze s PLO-om uspostavio 1993., Sporazumima iz Osla kojima je utrt put za osnutak Palestinske uprave na Zapadnoj obali. Za svoje desetogodišnje vladavine Abbas je u održavanju sigurnosti surađivao s Izraelom na Zapadnoj obali, šta je vitalno važno za stabilnost regije i Abbas je to činio unatoč snažnom protivljenju Palestinaca.

S druge strane, pokret Hamas koji upravlja Pojasom Gaze, drugim palestinskim područjem, u zavadi je s Abbasom, ne priznaje državu Izrael i bojkotira sastanke PCC-a.

  • +8
  • +5

Pojas Gaze - prosvjed Palestinaca

Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Lani je PLO prekinuo suradnju s Izraelom zbog krize izbile oko Brdo hrama, kako ga nazivaju Židovi, odnosno Kupole na stijeni kako to svetište nazivaju muslimani. Međutim, ta odluka nije bila provedena.

Nejasno je na koji način Palestinska vlast može gospodarski odvojiti palestinske teritorije od Izraela s obzirom na to da Izrael nadzire uvoz i izvoz s tih područja.

PLO kritizira Izrael optužujući ga da ne ispunjava dužnosti iz Sporazuma iz Osla, mirovnog plana kojim je 90-ih bilo predviđeno da se u roku od pet godina uspostavi palestinska država.

'Imajući u vidu da Izrael trajno odbija provesti potpisane sporazume i iz njih proistekle obveze, Središnje palestinsko vijeće odlučilo je okončati obveze PLO-a i Palestinske vlasti prema tim sporazumima s okupatorskom silom (Izrael)', navodi se u odluci.

Izrael je okupirao istočni dio Jeruzalema, Zapadnu obalu i Pojas Gaze Šestodnevnim ratom 1967., a Palestinci žele na tim područjima proglasiti svoju buduću državu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!