zamor proširenjem

Pahor u posjetu BiH najavio donaciju cjepiva; zahvalio mu Dodik

05.03.2021 u 14:33

Bionic
Reading

Slovenski predsjednik Borut Pahor najavio je petak u Sarajevu kako će se njegova zemlja odlučnije angažirati ne bi li potaknula bržu integraciju država zapadnog Balkana u Europsku uniju, potvrdivši kako će to biti važan dio programa slovenskog predsjedanja Vijećem EU ove godine

Pahor je boravio u službenom posjetu BiH i tamo se sastao s članovima Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem. Na konferenciji za novinstvo kazao je kako je za svoj prvi put u inozemstvo tijekom pandemije izabrao upravo BiH jer je smatra važnim partnerom, a istodobno je želi vidjeti kao članicu EU i to što je prije moguće, zajedno s drugim državama regije.

Najavio je kako će u idućih mjesec dana upravo s tim ciljem sazvati novi samit procesa Brdo-Brijuni.

"Moje je mišljenje koje se s godinama samo potvrđuje da je proširenje EU na zapadni Balkan ultimativno vanjskopolitičko pitanje i ključno za sigurnost zapadnog Balkana i država EU", kazao je Pahor. Dodao je kako je svjestan da bi proširenje EU na regiju bilo "zahtjevno", ali je istaknuo kako bi tim projektom bio poduprt zajednički interes stabilnosti cjelokupne EU.

Pahor je kazao kako je svjestan da u EU vlada zamor projektom proširenja pa bi upravo stoga samit procesa Brdo-Brijuni trebao rezultirati strateškom odlukom o priključenju zapadnog Balkana.

"Potrudit ću se tako voditi proces Brdo-Brijuni i očekujem otvorenu raspravu na kojoj ćemo shvatiti da smo odgovorni za vođenje svojih država i za dobre međusobne odnose te da se trebamo pomagati, uvažavati razlike i truditi se da ih prevazilazimo", kazao je slovenski predsjednik.

Pahor je svojim sugovornicima u Sarajevu najavio i donaciju od 4800 doza cjepiva protiv koronavirusa čiji je proizvođač AstraZeneca.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dodik kazao je kao BiH veoma cijeni takvu pomoć u situaciji u kojoj se svi bore za nabavku cjepiva. "Cijenimo ovu pomoć i ona nam je veoma važna", kazao je Dodik.

On je u ime Predsjedništva BiH pozdravio Pahorovu najavu o sazivanju samita procesa Brdo-Brijuni na čijem će dnevnom redu biti integracija regije u EU.

Dodao je kako BiH očekuje i pojašnjenja iz EU o "terminima i prolaznim vremenima" za daljnju integraciju, poručivši da bi Europa trebala zapadni Balkan promatrati na poseban način i ne svoditi proces integracija regije na tehnička pitanja.

Podsjetio je na slučaj primanja Rumunjske i Bugarske u EU u trenutku kada te zemlje nisu bile u cijelosti spremne za članstvo, jer je tada prevladala procjena kako će se njihovim integriranjem u europske strukture lakše upravljati reformskim procesima. Takvo što, smatra Dodik, bilo bi primjereno i u slučaju država zapadnog Balkana koje sve žele postati članicama Unije.

Pitanje ilegalnih migracija također je bilo na dnevnom redu razgovora u Sarajevu, a Dodik je kazao kako značajan broj migranata ostaje u BiH jer im je sve teže ući u EU.

"BiH od toga trpi kolateralnu štetu", kazao je Dodik dodajući kako njegova zemlja ovaj problem ne može riješiti sama, nego samo u suradnji s EU, čemu Slovenija također može pomoći.

Pahor se suglasio kako rješenje migratske krize treba tražiti zajedno te je najavio kako će Slovenija učiniti sve da bi se migracijama upravljalo kako je to i dogovoreno na razini EU.