POST-REHN SCENARIJ

Pahor: RH mora povući sporne dokumente

14.05.2009 u 17:38

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u četvrtak da je slovenska vlada utvrdila i prihvatila dopune prijedloga o rješenju slovensko-hrvatskog graničnog pitanja arbitražom, što ga je dvjema državama uputio europski povjerenik za proširenje Olli Rehn

LJUBLJANA - 'Danas smo, po očekivanju, oblikovali i utvrdili dopune prijedloga povjerenika Rehna, a povjereniku ćemo odgovoriti potkraj tjedna, pošto ih u petak razmotri parlamentarni odbor za vanjsku politiku', rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade.

Pahor nije želio odgovarati na pitanja o dopunama koje će slovenska vlada poslati Rehnu, niti na pitanja jesu li amandmani na Rehnov prijedlog što su se pojavili u slovenskim medijima točni i odgovaraju li službenim dopunama.

Prijedlog koji je Sloveniji poslao Rehn 'nije bio uravnotežen', pa je Sloveniji bilo 'potrebno vrijeme' kako bi se odlučila o prijedlogu i podnijela svoje amandmane, objasnio je Pahor.

'Riječ je o granici, a to je važan dio državnog suvereniteta, pa smo morali odlučiti kako zaštititi naše vitalne interese', rekao je Pahor.

Predsjednik slovenske vlade nije želio komentirati izjavu Rehnove glasnogovornice Krisztine Nagy da je u Rehnov prijedlog uloženo mnogo napora i da je riječ o zadnjem njegovu kompromisnom prijedlogu, te da neće biti novoga.

Upitan što očekuje od Rehnova odgovora na slovenske dopune, Pahor je odgovorio da očekuje kako će povjerenikov odgovor omogućiti 'nastavak razgovora', jer se Hrvatska i Slovenija s Europskom komisijom nalaze u 'sredini procesa' koji bi mogao donijeti pokušaj arbitraže.

Pahor je ponovio kako osobno želi da se riješi granični prijepor, kako bi se otvorilo 'novo poglavlje' u slovensko-hrvatskim odnosima. Naglasio je međutim da granični prijepor treba riješiti tako da on u objema državama i obama narodima bude shvaćen tako da je granica povučena 'pravedno'.

Pahor novinarima nije želio reći kad bi se mogao sastati s hrvatskim kolegom Ivom Sanaderom, a odbio je komentirati i Sanaderove izjave o dopunama koje Slovenija šalje Rehnu, rekavši da su izrečene u predizborno vrijeme.

Ponovivši kako je Rehnov prijedlog 'neuravnotežen i neprihvatljiv za Sloveniju' u sadašnjem obliku, Pahor je dodao je da će Hrvatska morati razmisliti o tome kako povući 'dokumente koji prejudiciraju granicu' iz pristupne dokumentacije koju je poslala u Bruxelles. Jer to je, dodao je, način koji omogućuje nastavak pregovora ako ne uspije Rehnova uloga u pokušaju određivanja arbitraže.