ZA BRZU RATIFIKACIJU

Pahor nakon pobjede podržao Hrvatsku

12.11.2012 u 08:07

Bionic
Reading

Bivši slovenski premijer Borut Pahor, nakon sinoćnje pobjede u prvom krugu predsjedničkih izbora, izjavio je Večernjem listu kako Slovenija treba što prije ratificirati hrvatski pristupni ugovor s EU. Dodao je i kako je ulazak Hrvatske u EU i slovenski nacionalni interes. Pahor će se u drugom krugu za predsjedničku lentu boriti s aktualnim šefom slovenske države Danilom Tuerkom

Večernji list piše kako je i u noći velikog povratka na političku scenu, pomirljiva i blaga retorika Boruta pahora bila sasvim suprotna od glasova koji u posljednje vrijeme dolaze iz Slovenije, poglavito onih da se ratifikacija pristupnog sporazuma uvjetuje rješavanjem pitanja Ljubljanske banke.

'Smatram da je dobro što su obje vlade imenovale stručnjake, Franca Arhara i Zdravka Rogića. Neka se problem Ljubljanske banke riješi na razini eksperata. Apsolutno ostajem kod tvrdnje da Slovenija što prije treba pokrenuti ratifikaciju pristupnog sporazuma' – objasnio je Pahor.

Dodao je da Slovenija ima posla kod kuće – gospodarskih i političkih problema, a otežavanje ratifikacije poljuljalo bi joj povjerenje među stranim državama. Pahor ističe kako je ratifikacija i interes Slovenije – u slučaju zaoštrenja odnosa unutar EU, Slovenija se mora 'štititi' sa susjedima, članovima istih međunarodnih organizacija, NATO-a i Unije.

'I jedna i druga strana istovremeno neka naprave korake, Slovenija s ratifikacijom, Hrvatska u smjeru Bečkog sporazuma o sukcesiji', naglasio je bivši premijer čiji je jedan od većih uspjeha rješavanje pitanja granice s Hrvatskom.