TEME I DILEME

Pahor i Rupel su Slovenci, ali nisu Slovenija

19.12.2008 u 14:00

Bionic
Reading

Ima li idealnije situacije za hrvatsku Vladu od aktualnog egzibicionizma slovenske politike?

Baš kada su škverani najavili ozbiljne prosvjede i kada se miris paljevina s atenskih ulica počeo osjećati u hrvatskom zraku, slovenska je politika, gotovo konsenzualno, odlučila blokirati hrvatsko pridruživanje Europskoj uniji demonstrirajući nabusitost i drskost tipične za nacionalizam sitnih država kada osjete da pred sobom imaju nekog beznačajnijeg čak i od sebe.

Slovenski akt, dakle, bez sumnje zaslužuje mnoge atribucije kojima ga ovih dana velikodušno časte hrvatska politika i mediji. No i s ove strane granice kao da se samo čekalo na najmanji povod da se pokrene hajka: neki mediji nekritički s interneta preuzimaju pozive na bojkot slovenskih proizvoda, u prigodno aranžiranim anketama građani proklinju Slovence.

'Već dugo bojkotiram slovenske proizvode. Sada ne bih kupila ništa slovensko da i umrem od gladi. Žalim što imam i hladnjak Gorenje', reći će zagrebačka umirovljenica za Večernji list.

U istom je dnevniku, uz uskličnik, otisnut poziv gospodarstvenika na uvođenje carina Sloveniji što je kod osoba s boljim pamćenjem izazvalo vrlo neugodne asocijacije na rane devedesete kada su se s jednakom lakoćom padalo u nacionalni zanos i pokretale hajke, samo ne protiv Slovenaca.

Slovenski potez nesumnjivo je neumjestan, kao i mnoge reakcije u Hrvatskoj. Umjesto smirivanja tenzija i pokušaja da se nabusitost koju iskazuju susjedi primiri racionalnim tonovima, odavde stižu kletve i prijetnje.

Usto, nije prošlo puno vremena otkako se i Hrvatska prema nekim susjednim državama, poput Bosne i Hercegovine, ponašala jednako bahato i neugodno. Sjetimo se samo rasprava o statusu pločanske luke i nadmenosti kojom se ovdje odbacivala bosanskohercegovačka tvrdnja da je dotična luka građena i njihovim novcem.

Glave će se jednoga dana morati ohladiti, a Slovenija i Hrvatska i tada će fizički biti jednako blizu jedna drugoj. Hoće li između sebe u međuvremenu iskopati preduboke mentalne kanale, hoće li psihološka barijera između dviju država biti nepremostiva, ovisi o politikama s obje strane granice. Stoga, valja stalno imati na umu da Borut Pahor, Dimitrij Rupel jesu Slovenci, ali nisu Slovenija.