ZBOG KONTROVERZA OKO SADRŽAJA

Pahor bi objavio sporazum o arbitraži

22.10.2009 u 18:30

Bionic
Reading

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je u četvrtak da će hrvatskoj premijerki Jadranki Kosor u ponedjeljak predložiti da nacrt sporazuma o arbitraži postane "javan dokument" i to zbog kontroverza koje se u Sloveniji pojavljuju glede njegova sadržaja.

"U polemičkim reakcijama glede nacrta sporazuma iznose se stvari koje on ne sadrži. Zato ću hrvatskoj premijerki predložiti da to postane javni dokument. Nadam se i želim da će uistinu što prije postati javan", rekao je Pahor na konferenciji za novinare nakon sjednice vlade.

"Javnom objavom bile bi uklonjene nejasnoće glede njegova sadržaja. Mislim da je on povoljan za Sloveniju, a nije nepovoljan ni za Hrvatsku", dodao je Pahor, objasnivši novinarima da se za odlazak u Zagreb odlučio unatoč tomu što u Hrvatskoj nije završio postupak za parafiranje i potpisivanje arbitražnog sporazuma. Idem kako bih utvrdio može li sporazum biti parafiran dvotrećinskom većinom u Hrvatskom saboru, najavio je, dodavši da će se zato nakon radnog ručka s premijerkom Kosor susresti i s predsjednikom SDP-a Zoranom Milanovićem. Njega želim uvjeriti da je sporazum dobar za obje strane i da rješava dugogodišnji spor te da se onemogući moguć nov pad u bilateralnim odnosima dviju država, istaknuo je Pahor.

Pahor je dolazak najavio u sklopu hrvatsko-slovenske poslovne konferencije koju organiziraju dvije gospodarske komore. "Za ratifikaciju sporazuma o arbitraži u Hrvatskom saboru potrebna je dvotrećinska većina. Želimo dobiti jamstva da takva većina i postoji. Ne želimo da se učini prvi korak, parafiranje ili potpisivanje sporazuma, jer to ne bi značilo ništa ako poslije ne bi bio ratificiran", upozorio je Pahor.

Slovenski premijer podsjetio je da će i u slovenskom parlamentu biti potrebna dvotrećinska većina, kakva je predviđena za ratifikaciju budućega pristupnog sporazuma Hrvatske s Europskom unijom, kad završe hrvatski pristupni pregovori.

Rekao je da je za dogovor o rješenju graničnog pitanja s Hrvatskom spreman riskirati i svoju političku karijeru jer je uvjeren da je sporazuma povoljan za Sloveniju. Istaknuo je da tako misle i "mnogi istaknuti pravni stručnjaci, iako to u ovom trenutku nije oportuno" te da u svom nastojanju da se sporazum provede ima potporu predsjednika države Danila Tuerka, koji je i stručnjak za međunarodno pravo.

Rješenje graničnog spora ojačalo bi odnose s Hrvatskom, a bez toga Slovenija ne može ojačati svoj gospodarski i politički utjecaj u regiji, dodao je Pahor, tumačeći razloge zbog kojih je spreman "dati ruku u vatru" za rješenje graničnog pitanja arbitražom.

Objašnjavajući zašto od hrvatske strane želi dobiti jamstva da će arbitražni sporazum dobiti potrebnu većinu, Pahor je rekao da je oprez potreban jer je riječ o izvanredno važnu pitanju.

"Potreban je oprez, ali mislim da vučemo prave poteze u pravo vrijeme", ustvrdio je.

Slovenski premijer rekao je da će u ponedjeljak otputovati u Zagreb zajedno sa svojim ministrom gospodarstva te da će govoriti i na otvorenju slovensko-hrvatske poslovne konferencije. O tome je, kako je rekao, postignut dogovor s hrvatskom premijerkom za njihova ljubljanskog susreta 11. rujna.