normalizirano stanje

Ozalj i okolne općine dobili struju, povukla se Kupa koja je jučer izašla iz korita

01.10.2022 u 10:50

Bionic
Reading

Noćas u 2.30 sati otklonjen je kvar na dalekovodu zbog kojeg je u 21 sat ostalo bez struje 9.000 korisnika Ozlja i općina Kamanje, Žakanje, Ribnik i Krašić i Žumberak, a normaliziralo se i stanje na cestama nakon jučerašnjeg izlijevanja Kupe na D 228 Karlovac- Jurovski Brod.

Gradonačelnica Ozlja Lidija Bošnjak rekla je za Hinu da je ostati bez struje na tako velikom prostoru bilo mnogima vrlo neugodno iskustvo, ali nema dojava da bi u proizvođačkim tvrtkama bilo veće štete.

Kada su radnici Elektre noćas iza dva sata pronašli kvar, da je na 35 kilovoltnom dalekovodu pukla kabelska glava i to u blizini Ozlja, ubrzo je kvar otklonjen i u 2.30 se opskrba strujom potpuno normalizirala. Do tada su iz alternativnih pravaca neka područja imala struju, kao privremeno rješenje.

Gradonačelnica Bošnjak kaže da su dijelovi bliže Karlovcu struju dobili za sat i pol, oko 22,30, centar Ozlja je struju dobio pola sata iza ponoći, a stanje se potpuno normaliziralo u 2.30, nakon što je popravljen dalekovod.

“Taj je kvar pokazao da trebamo razgovarati s Elektrom da se za neku buduću situaciju nađe rješenje kako ne bi tako veliko područje ostalo bez odgovarajuće alternative, prekapčanja iz neke druge strane. Moramo vidjeti s HEP-om  je li normalno da sustav počiva samo na jednom dalekovodu, jednom kablu” zaključila je Bošnjak.

Ozaljski se kraj, osim sa strujom, borio i s vodom.

Voda je i sada na dijelu prometnica, ali su sve prohodne, a jučer je sve do 18.30 sati za promet bila zatvorena državna cesta od Ozlja prema Jurovskom Brodu, zbog velike količine vode na cesti u Cuzljevu, kod mini-hidrocentrale.

Ista ta cesta, ali na drugoj strani, od Ozlja prema Karlovcu, bila je prije dva tjedna zatvorena za promet, ali jučer nije, iako su stanovnici Levkušja, Trga, dijela Gornjeg Pokupja i Zorkovca na Kupi opet imali probleme s izlijevanjem vode u dvorišta.

Levkušje je opet bilo odsječeno od svijeta, ljudi nisu mogli otići na posao, ni djeca u škole, rekla je Bošnjak, ali je dodala da za sada nema informaciju da je ikome voda ušla u stambeni prostor. U podrumske prostore desetak kuća voda je bila ušla, ali riječ je o zaobalnim vodama. Svima su već podijeljeni isušivači, kako bi se situacija što prije normalizirala.