nacionalni interes

Ovršni ustanak: Novi Ovršni zakon dužnicima treba vratiti dostojanstvo

19.09.2019 u 12:49

Bionic
Reading

Inicijativa "Ovršni ustanak" u četvrtak je zatražila hitno donošenje novog Ovršnog zakona kojim bi zloupotreba ovršnog postupka bila kazneno djelo te propisalo da se najprije otplaćuje glavnica dugovanja, a zatim realna kamata i minimalni troškovi ovrhe

Osim toga, iz ovršnog bi se postupka izuzeli Fina, javni bilježnici i odvjetnički uredi.

Čelnik udruge "Ovršeni" Danijel Galović na konferenciji za novinare u Saboru ustvrdio je da je nacionalni interes da svi zastupnici budu protiv izmjena Ovršnog zakona o kojima parlament upravo raspravlja, a koje je ocijenio kozmetičkim.

"Nacionalni interes je da svi zastupnici budu protiv jer nikome nije u interesu da 300 tisuća ljudi bude blokirano nego da ih se vrati na tržište rada umjesto što ih se sada drži u nekakvom robovskom sistemu", poručio je Galović.

Galović je rekao da traže da zloupotreba ovršnog postupka postane kazneno djelo i da se dodatno zaštiti ovršni postupak od monopola.

"Pojedini odvjetnički uredi imaju isključivu nadležnost nad ovrhama, pa tako ured Hanžeković i partneri rade ovrhe HRT-a, što je nedopustivo jer se zbog slabosti zakona doslovno dopušta zarađivanje nad ovršenim građanima“, istaknuo je.

Zatražio je i izuzimanje Fine, javne bilježnike, odvjetničke urede i tvrtke za naplatu dugovanja iz ovršnog postupka jer kroz brojne naknade i kamate koje uzimaju građane dovode u nemogućnost naplate stvarnog duga.

"Mi svoje dugove hoćemo platiti, ali ne i nepotrebne troškove koji dug čine nenaplativim i služe samo za povećanje prihoda uključenih u ovršni postupak", rekao je. Dodao je i kako "Fina sebi gradi restoran od sedam milijuna kuna" što, kaže, u njegovoj udruzi zovu 'uhljebogojilište'.

Predlažu i da se prvo otplaćuje glavnica dugovanja pa tek onda realna kamata i minimalni troškovi ovrhe bez Fine i javnih bilježnika, kako bi dug postao otplativ.

Galović: Ovrha treba postati slična nagodbi

Galović je istaknuo da traže i da dužnici dobiju pravo prvenstva otkupa duga, koji se sada nerijetko prodaje raznim agencijama za naplatu dugova i to za deset posto iznosa duga. Te su tvrtke legalne, ali potrebno je građane zaštititi od njihova upitnog načina poslovanja, odnosno, nerijetkog uznemiravanja građana, što bi se riješilo omogućavanjem dužniku prava prvokupa svog duga, a u toj fazi, dodao je, ovrha bi se već mogla riješiti nagodbom.

Ne smije biti ovrhe nad jedinom nekretninom, ističe Galović, a ako dužnik ima više nekretnina, treba mu omogućiti nagodbu po kojoj bi on sam prodao svoju nekretninu po realnoj tržišnoj vrijednosti.

Za donošenja rješenja i provedbu ovrha bili bi nadležni sudovi, a kako bi se oni rasteretili potrebno je digitalizirati čitav sustav, dodao je Galović, zaključivši da njihovim prijedlogom ovrha zapravo postaje nagodba, a sama naplata dugovanja dostojanstvena kako dužni građanin ne bi završio u doživotnom dužničkom ropstvu.

Zahtjeve udruge "Ovršeni" podržao je zastupnik Marin Škibola iz Kluba zastupnika Nezavisne liste mladih koji je, kazao je Galović, jedini glasao protiv aktualnog Ovršnog zakona.