ANALITIČAR VIDMAROVIĆ

Ovo su tri scenarija prelijevanja rata na teritorij EU: Za jedan od njih Rusi su danas imali generalku

09.04.2022 u 19:27

Bionic
Reading

Branimir Vidmarović, stručnjak za međunarodne odnose s Filozofskog fakulteta u Puli, gostovao je na televiziji N1 te iznio tri moguća scenarija eskalacije sukoba izvan granica Ukrajine

'Jedan scenarij je taj famozni konvoj NATO-a koji bi bi pratili NATO-vi službenici u Ukrajini, a koje bi Rusi granatirali, to dovodi do smrti NATO službenika i onda to povlači članak pet, aktivirati ga ili ne. Imamo još i scenarij s pristupanjem skandinavskih zemalja u NATO-u, što bi dovelo do tenzije i blokade pomorskih puteva od strane Rusije.

Treće i najopasnije je Kalinjingrad, eksteritorijalna jedinica Rusije između Latvije i Poljske, budući da je ruskim kamionima zabranjen ulazak na teritorij EU, a do tamo se može doći isključivo kopnom ili zrakom, to dovodi do svojevrsne mogućnosti blokade koju će Rusi pokušati probiti i pomoći Kalinjingradu da opstane. To bi se moglo proširiti na teritorij EU, odnosno Latvije ili Poljske', kaže Vidmarović, a prenosi N1.

Podsjetimo, danas je Rusija održala vojnu vježbu upravo u Kalinjingradu, ruskoj eksklavi okruženoj Poljskom i Litvom.

  • +4
Ruska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Vidmarović ocjenjuje da odgovorni za agresiju na Ukrajinu vjerojatno neće odgovarati jer će Rusija svoje držati pod svojim okriljem dok god je Putina i trenutne ruske vanjske politike.

'Ipak, treba sve zapisati, temeljito s imenima i prezimenima kada se provede istraga da onda za 20, 30, 50 godina ti zapisi ostanu na sramotu onih koji su bili za to', rekao je.

Komentirajući sankcije protiv Rusije, ustvrdio je da su nevjerojatno stroge, ali iznenađujuće nisu globalne. 'Prikazuje se strahovita razorna moć zapadnih sankcija, prije svega financijska moć kroz alat dolar, ali vidite koliko je taj doseg mali, koliko ima zemalja, 2/3 zemalja koje se nisu pridružile sankcijama. Te sankcije jesu razorne, ali nisu opkoljavajuće. Centralna ruska banka napumpava rublju. Dogovaraju trgovinu u drugim valutama i u trampi za zlato i tu ostaje velik prostor i nemoguće je Rusiju opkoliti', ocijenio je Vidmarović.