čudo tehnike

Ovo su novi ukrajinski 'zemaljski dronovi' koji će sijati strah među Rusima

31.08.2023 u 05:59

Bionic
Reading

Ukrajinski ministar tehnologije, obrazovanja i digitalne transformacije Mihajlo Fedorov objavio je fotografije novih ukrajinskih 'zemaljskih dronova', tj. besposadnih vozila koja bi trebala pomoći obrani zemlje od ruske agresije

Fedorov kaže da su sva nova besposadna vozila već testirana, a neka su opremljena daljinski upravljanim strojnicama, dok su druga klasična vozila - samoubojice te se mogu naoružati gotovo bilo čime što braniteljima dođe pod ruku.

Ministar Fedorov kaže da je razvijeno 25 vozila za razne borbene scenarije, no nije precizirao što je točno zadaća vozila čije su fotografije objavljene na Facebooku.

Jedno je vozilo primjerice opremljen kamerom, okovima za prihvat strojnice i sustavom za punjenje streljivom. Vozilo parkirano do njega nema takvu opremu te je nejasno koja će mu biti svrha:

Iduće vozilo ima četiri ogromna kotača te se čini daleko bolje oklopljeno:

Četvrto u seriji vozila je kamikaza s dvije pričvršćene minobacačke mine:

Tu je i vozilo koje bi moglo služiti za izviđanje i/ili napade laganom strojnicom:

A na kraju serije fotografija vozila objavljena je ona koja prikazuje niz antena te također nije jasno koja bi im mogla biti svrha.

Svi dronovi proizvedeni su u sklopu programa Brave1, a osobno ga nadzire Fedorov. Novinari Insidera tražili su njegov komentar i pojašnjenje uloge novih vozila, no on im zasad nije odgovorio na upit.

Ono što je pak Fedorov poručio jest da je rad programa Brave1 inspiriran radom odjela za inovacije u američkom Pentagonu te da će testirani zemaljski dronovi biti operativni i poslani na bojište u roku od dva do tri tjedna.

Ukrajinska besposadna vozila Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook

Borba dronovima i besposadnim vozilima obilježila je rat u Ukrajini. Vozila i letjelice bez ljudske posade najvidljiviji su u obliku dronova koji izviđaju, pomažu u ciljanju, ali i u izravnim napadima bacanjem bombi ili samoubilačkim napadima.

Ukrajina je proteklih tjedana prvi put uspješno upotrijebila i besposadna plovila - kamikaze, kojima su napadnuti ruski ratni brodovi i tankeri.