rekonstrukcija vlade

Ovo su mogući novi ministri i zamjene za Marića, Žalac i Tolušića

13.07.2019 u 09:22

Bionic
Reading

Pred premijerom Plenkovićem izazovan je tjedan jer već bi idućeg četvrtka mogla biti sazvana izvanredna sjednica Sabora na kojoj će predložiti rekonstrukciju Vlade, odnosno na glasanje će, uz zamjene za Lovru Kuščevića i Mariju Pejčinović Burić, poslati imena dvoje ili troje novih ministara.

Rekonstrukcija bi mogla ukupno obuhvatiti pet ministara, a u HDZ-u već se čuju komentari da će to, ne smijeni li ministricu Žalac i ministra Tolušića, biti samo kozmetičko, odnosno “alibi-osvježenje” Vlade. Za Gorana Marića u HDZ-u računaju da je ionako na izlaznim vratima. U tom smjeru puca i SDP koji je namirisao najslabije karike u Vladi koje je Plenkoviću najteže smijeniti jer sa Žalac je privatno dobar, a Tolušić je i potpredsjednik stranke i ima jaku bazu u Virovitici, pa idući tjedan planira pokrenuti proceduru opoziva baš to dvoje ministara i ministra državne imovine Gorana Marića koji posljednjih dana puni medijske stupce aferama s nekretninama.

Ako iz Vlade doista odu Žalac, Tolušić i Marić, javlja Večernji list zamjene bi možda mogle biti - Dragica Roščić, šefica odbora za regionalni razvoj i EU fondove i saborska zastupnica, Krunoslav Zmaić, šef odbora za poljoprivredu, šumarstvo i ribarstvo i dekan Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku te Krunoslav Katičić, šef odbora za pravosuđe, državni tajnik u Marićevu ministarstvu te Plenkovićev osobni prijatelj.

Ako iz Vlade ode ministrica Nada Murganić koja je često prozivana zbog lošeg sustava socijalne skrbi i osobnih gafova, možda bi na njeno mjesto mogao doći Stjepan Adanić, šef HDZ-ova odbora za demografiju. Međutim, ako Plenković smijeni ministra zdravstva Milana Kujundžića, manje je vjerojatno da bi na njegovo mjesto došao Ante Ćorušić budući da je on ravnatelj KBC-a Rebro i nešto je tvrđih svjetonazorskih stavova u odnosu na Plenkovića. S druge strane, možda bi Plenković posegnuo baš za takvim profilom političara koji bi privukao desne birače. Ako se premijer odluči na smjenu ministra rada Pavića, na njegovo bi mjesto možda mogla doći Majda Burić, šefica HDZ-ova odbora za rad i mirovinski sustav i državna tajnica u tom ministarstvu.