zabrinutost i žaljenje

Vlada RH se oglasila oko mostarskog Aluminija

  • Autor: V. B./Hina
  • Zadnja izmjena 12.07.2019 18:26
  • Objavljeno 12.07.2019 u 18:26
Aluminij Mostar

Aluminij Mostar

Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Nakon što je prekinuta isporuka električne energije i zaustavljena proizvodnja u mostarskom Aluminiju, hrvatska vlada oglasila se priopćenjem u kojem, kao manjinski dioničar, izražava 'zabrinutost i žaljenje što je došlo do takvog razvoja događaja u jednom od strateških gospodarskih subjekata za hrvatski narod u Federaciji BiH, ali i za gospodarski razvoj cijele Bosne i Hercegovine'

Iz Banskih dvora podsjećaju da je prema podacima Centra za restrukturiranje i prodaju Republika Hrvatska imatelj 22.814 dionica koje čine 12 posto temeljnog kapitala Društva, što je pripalo Hrvatskoj na temelju ulaganja u obnovu ratom uništenog pogona elektrolize.

'U tom kontekstu hrvatska vlada, ističe se, ima ograničen utjecaj koji nije presudan u donošenju odluka i upravljanju trgovačkim društvom Aluminij d.d. Mostar.

Republika Hrvatska je preko svog predstavnika u Nadzornom odboru Aluminija primila informaciju o razgovorima koje su vodili predstavnici Vlade Federacije BiH i Uprave društva Aluminij d.d. s potencijalnim strateškim partnerima.

Predstavnici hrvatske vlade će uoči sljedeće sjednice Skupštine društva Aluminij d.d obaviti konzultacije s predstavnicima Uprave društva te Vlade Federacije BiH kao najvećim pojedinačnim vlasnikom (imateljem 44% dionica), kako bi se razmotrila moguća rješenja za izazove koji se nalaze pred mostarskim Aluminijem, navodi se u priopćenju.

Hrvatska vlada kao manjinski dioničar smatra da se tržišno i ekonomsku opravdanu i konkurentnu proizvodnju u Aluminiju može ostvariti uz bitnu promjenu dosadašnjeg poslovnog modela, u skladu s najboljim europskim poslovnim praksama. Provedba tih mjera pretpostavlja podršku Vlade Federacije BiH', zaključuje se u priopćenju Vlade RH.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!