14 0D 20 KANDIDATA

Ovo su biografije ministara iz HDZ-ove kvote

21.01.2016 u 20:01

Bionic
Reading

Nakon biografija šestero Mostovih kandidata za ministre, donosimo životopise kandidata za ministre iz kvote HDZ-a, koje je mandatar Tihomir Orešković predložio za članove nove Vlade Republike Hrvatske. U nastavku doznajte osnovne informacije o Antonu Klimanu, Zdravku Mariću, Miru Kovaču, Josipu Buljeviću, Darku Horvatu, Nadi Šikić, Olegu Butkoviću, Lovri Kuščeviću, Miji Crnoji, Dariju Nakiću, Predragu Šustaru, Zlatku Hasanbegoviću, Tomislavu Tolušiću i Bernardici Juretić

Anton Kliman, ministar turizma

Novi ministar turizma Anton Kliman dolazi iz Istre, iz Vodnjana, poduzetnik je koji se bavi ugostiteljstvom i saborski je zastupnik HDZ-a. Klimana je kao ministra turizma na svojoj listi ministara za novu Vladu obznanio mandatar Tomislav Orešković u četvrtak, kada je i na Klimanovom facebook-profilu objavljeno da će na tom mjestu zamijeniti ministra Darka Lorencina te da je to odlučilo Predsjedništvo HDZ-a.

Za Klimana se na portalima navodi da je drugi čovjek istarskog HDZ-a i diplomirani ekonomist iz Vodnjana, gdje živi i radi kao osnivač i vlasnik tvrtke Barbariga nova d.o.o. koja se bavi ugostiteljstvom. Rođen je početkom lipnja 1967., hrvatski je branitelj i predsjednik hrvatskog katoličkog zbora Mi, a do sada se navodno nije aktivno bavio politikom. Ako ga za ministra potvrdi Hrvatski sabor, Kliman će biti deseti ministar turizma u samostalnoj Hrvatskoj i peti iz Istre.

Zdravko Marić, ministar financija

Zdravko Marić bit će novi ministar financija, a na to mjesto dolazi s funkcije izvršnog direktora Agrokora za strategiju i tržišta kapitala. Marić je rođen 3. veljače 1977. u Slavonskom Brodu. Oženjen je i otac dvoje djece. Govori engleski i talijanski jezik. Na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu diplomirao je 2000. godine, smjer Financije, a 2004. magistrirao je na istom fakultetu s temom magistarskog rada pod nazivom 'Analiza priljeva kapitala u tranzicijske zemlje kroz utjecaj na investicije'.

Marić je 2007. završio Executive Education Program 'Public Financial Management', Harvard University, J.F. Kennedy School of Government.

Doktorirao je 2008. na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu na temu 'Utjecaj izravnih inozemnih ulaganja na produktivnost hrvatskih poduzeća'.

Marić je 2001. radio kao asistent na Ekonomskom institutu u Zagrebu kao vanjski suradnik predavač na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa te kao vanjski suradnik predavač na International Graduate Business School u Zagrebu. Godine 2006. počeo je raditi u Ministarstvu financija kao pomoćnik ministra za makroekonomske analize i planiranje, a 2008. postaje državni tajnik u Ministarstvu financija.

Miro Kovač, ministar vanjskih poslova

Miro Kovač, bivši hrvatski veleposlanik u Njemačkoj, karijerni je diplomat koji je od 2014. na dužnosti međunarodnog tajnika HDZ-a. Rođen 1968. u Splitu, političku je karijeru počeo u odjelu za informiranje u uredu hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Godine 1999. na Pantovčaku je imenovan pomoćnikom savjetnika za euroatlantske integracije.

Potom prelazi u ministarstvo vanjskih poslova i obnaša dužnosti savjetnika u hrvatskim veleposlanstvima u Bruxellesu i Parizu, godine 2004. imenovan je pomoćnikom ministra vanjskih poslova, a godinu poslije šefom diplomatskog protokola. Od 2008. do 2013. bio je hrvatski veleposlanik u Njemačkoj. Daljnje veleposlaničke dužnosti je odbio kako bi početkom 2014. preuzeo dužnost međunarodnog tajnika HDZ-a.

Oženjen je i otac troje djece. Kovač je stekao doktorat iz povijesti međunarodnih odnosa na Sveučilištu Sorbonne Nouvelle u Parizu.

Josip Buljević, ministar obrane

Kandidat za novog ministra obrane Josip Buljević na tu funkciju dolazi s dužnosti savjetnika predsjednice Republike za obranu i nacionalnu sigurnost. Rođen je 2. travnja 1971. godine. Oženjen je i otac dvoje djece. Sudionik je Domovinskog rata odlikovan medaljama 'Bljesak', 'Oluja' i 'Iznimni pothvati' (1995.).

Buljević je završio Fakultet političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu 1995. i stekao zvanje diplomiranog novinara. Karijeru započinje iste godine u Službi za zaštitu ustavnog poretka radeći na operativnim poslovima do 2000. godine, kada prelazi u Protuobavještajnu agenciju. Godine 2004. imenovan je pomoćnikom ravnatelja za operacije Protuobavještajne agencije te od 2006. do 2008. obnaša dužnost pomoćnika ravnatelja za operacije Sigurnosno obavještajne agencije (SOA). Ravnateljem SOA-e imenovan je 2008., a od 2012. do 2013. prelazi u Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost. Godine 2013. imenovan je generalnim konzulom Republike Hrvatske u Los Angelesu.

Darko Horvat, ministar poduzetništva i obrta

Predsjednik međimurskog HDZ-a i član Predsjedništva stranke Darko Horvat ujedno je i predsjednik stranačkog Odbora za zaštitu okoliša i energetiku. Rođen je 28. rujna 1970., diplomirani je inženjer elektrotehnike. Prethodno ga se spominjalo i kao budućeg šefa HEP-a, jer je upravo u toj državnoj tvrtki započeo karijeru, i to kao samostalni inženjer, a prije nekoliko godina bio je i šef NO-a HEP-a. Horvat je neko vrijeme bio i direktor čakovečke Elektre, a zatim ulazi u izvršnu vlast. Bio je ravnatelj Uprave za odbor, a kasnije i Uprave za energetiku u Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva. Danas ima privatnu tvrtku.Nada Šikić, ministrica rada i mirovinskog sustava

Nada Šikić rođena je 27. ožujka 1955. u Slavonskom Brodu. Načelnica je Odjela medicinskog vještačenja Sektora za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja i doplatka za djecu u HZMO-u. Predsjednica je odbora za umirovljenike, mirovinski sustav i socijalnu politiku Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Osnovnu i srednju školu završila je u Slavonskom Brodu, a Medicinski fakultet u Zagrebu. Doktorica je znanosti, područje biomedicina i zdravstvo, znanstveno polje kliničke medicinske znanosti/neurologija. Po stručnoj obuci osposobila se za obavljanje poslova sudskog vještaka medicinske struke. U direktnom kliničkom radu u zdravstvu stekla je 25 godina radnog iskustva (u svojstvu djelatnice i rukovoditeljice). U sustavu mirovinskog osiguranja radi od 2007. kao članica i potom predsjednica Povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti imenovanog od Vlade RH, predstavnica RH u Upravnom odboru socijalno-mirovinske asocijacije EUMASS, te načelnica Odjela za medicinsko vještačenje u postupku žalbe HZMO za RH. od 1. siječnja 2015. viša je vještakinja u Zavodu za vještačenje i profesionalnu rehabilitaciju.Oleg Butković, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture

Gradonačelnik Novog Vinodolskog u trećem mandatu Oleg Butković predsjednik je Županijskog odbora HDZ-a Primorsko-goranske županije i član Predsjedništva stranke. Rođen je 4. svibnja 1979. u Rijeci. Završio je Pomorski fakultet u Rijeci (diplomirani inženjer, smjer nautika), gdje je 2008. upisao doktorski studij. Govori engleski jezik, a služi se talijanskim i njemačkim jezikom. Hobiji su mu boćanje, nogomet, kartanje, čitanje političke i filozofske tematike. Oženjen je, otac jednog djeteta.

Lovro Kuščević, ministar graditeljstva i prostornog uređenja

Pravnik Lovro Kuščević, načelnik u trećem mandatu bračke općine Nerežišća i vijećnik Splitsko-dalmatinske županije, predsjednik je HDZ-ova Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo. Rođen je 1975. u Supetru, oženjen i ima dvoje djece. Po struci je diplomirani pravnik.

Prema podacima iz posljednje dostupne imovinske kartice iz 2014., vijećnik je u Skupštini Splitsko-dalmatinske županije. Od 2007. do 2014. bio je predsjednik Upravnog vijeća Centra za kulturu Brač, a od 2006. do 2014. bio je i na rukovodećoj funkciji u tvrtki Brač prijevoz,registriranu za djelatnost gradskog i prigradskog kopnenog prijevoza putnika.

Mijo Crnoja, ministar branitelja

Umirovljeni pukovnik, magistar znanosti iz područja međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti predložen je za novog ministra hrvatskih branitelja. Mijo Crnoja ima 47 godina. Rođen je u Jajcu u BiH, a odrastao je u Đakovu. Oženjen je i otac četvero djece.

Kao kandidat za ministra hrvatskih branitelja HDZ-ova Odbora za branitelje i Zajednice branitelja HDZ-a 'Gojko Šušak' predstavio se hrvatskim braniteljima i 100-postotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima koji prosvjeduju u šatoru ispred Ministarstva branitelja.

Hrvatski je dragovoljac koji je od početka bio pripadnik specijalne policije ATJ 'Lučko'. S tom postrojbom prošao je sva bojišta u Hrvatskoj. 'A svoj obol tijekom rata dao je i borbi za opstojnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini braneći, a kasnije i oslobađajući hrvatski kraljevski grad Jajce', navodi HDZ.

Mijo Crnoja ima status HRVI temeljem ranjavanja. Završio je dva fakulteta: Fakultet prometnih znanosti i Fakultet političkih znanosti u Zagrebu. Diplomirani je novinar i inženjer prometa. Stekao je titulu magistra znanosti iz područja međunarodnih odnosa i nacionalne sigurnosti.

U HDZ-u ističu da će poziv hrvatskim braniteljima na zajedništvo i zajednički rad na poboljšanju skrbi i statusa hrvatskih branitelja te zaštiti digniteta Domovinskog rata biti temeljna nit vodilja i misija Mije Crnoje u vođenju Ministarstva hrvatskih branitelja. Od samog početka bio je s braniteljima-prosvjednicima u šatoru, dajući im potporu.

Dario Nakić, ministar zdravlja

Dario Nakić liječnik je specijalist interne medicine, subspecijalist nefrologije, a od 2009. do 2012. obavljao je dužnost ravnatelja Opće bolnice Zadar.

Rođen je 21. svibnja 1969. u Šibeniku, a 1994. diplomirao je na zagrebačkom Medicinskom fakultetu. Godine 2000. završio je specijalistički studij iz interne medicine u KBC-u Zagreb, a 2008. subspecijalizaciju iz nefrologije. Od 2004. voditelj je odsjeka za nefrologiju i dijalizu. Nakić je sudionik Domovinskog rata, jedan od glavnih inicijatora osnivanja Studija sestrinstva na Sveučilištu u Zadru u suradnji s Medicinskim fakultetom u Osijeku, gdje je od 2010. viši asistent. Oženjen je i otac dvoje djece.

Predrag Šustar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta

Kandidat za ministra znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar rođen je 1970. u Rijeci, diplomirao je molekularnu biologiju na Sveučilištu u Zagrebu, potom diplomirao i doktorirao na studiju filozofije Sveučilišta u Padovi, a radi na Odsjeku za filozofiju Filozofskog fakulteta u Rijeci. U sklopu doktorskog studija dvije godine boravio je na sveučilištu Columbia u New Yorku temeljem dobivene Fulbrightove stipendije.

Od prosinca 2003. stalno je zaposlen na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Dekan fakulteta bio je u dva mandatna razdoblja, od 2009. do 2015. Voditelj je projekta obnove monumentalne palače Moise iz 16. stoljeća u gradu Cresu u sveučilišni edukacijski centar. Dobitnik je Nagrade Primorsko-goranske županije za 2012., s četiri kolege, za izradu studijskih programa i osnivanje Odsjeka za talijanistiku na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Političku karijeru počeo je u Hrvatskim laburistima - stranci rada, čiji je bio kandidat za riječkoga gradonačelnika u svibnju 2013. U studenome iste godine prešao je u HDZ. Oženjen je i otac dviju kćeri.

Zlatko Hasanbegović, ministar kulture

Kandidat za novog ministra kulture Zlatko Hasanbegović na tu dužnost dolazi iz Instituta društvenih znanosti 'Ivo Pilar' gdje je zaposlen kao znanstveni suradnik.

Hasanbegović je rođen 1973. u Zagrebu. Povijest je diplomirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je zatim i magistrirao te doktorirao. Glavni je urednik časopisa Pilar te predsjednik Nadzornog odbora Počasnoga blajburškog voda i suradnik različitih inicijativa za utvrđivanje žrtava poratnoga komunističkog terora, posebice među muslimanima u Bosni i Hercegovini. Hasanbegović je i član Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Zagreb.

Predmet je njegovih znanstvenih interesa odnos modernih hrvatskih nacionalnih ideologija, a posebno pravaštva i njegovih izdanaka, prema islamu i muslimanima u Bosni i Hercegovini tijekom 19. i 20. stoljeća. Hasanbegović je istraživao muslimansku sastavnicu hrvatske građanske kulture do 1945. godine te političko-stranačke i vjersko-nacionalne odnose u Bosni i Hercegovini od austrougarske okupacije do komunističkoga preuzimanja vlasti. Autor je knjiga 'Muslimani u Zagrebu 1878. – 1945.' i 'Jugoslovenska muslimanska organizacija 1929. – 1941.'.

Tomislav Tolušić, ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a

Virovitičko-podravski župan Tomislav Tolušić (37) rođen je 12. veljače 1979. u Virovitici. Odrastao je i školovao se u Slatini i Virovitici, gdje je 1997. završio gimnaziju. Godine 2003. diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a 2006. završava Akademiju za politički razvoj Vijeća Europe.

U županiju dolazi kao vježbenik u Uredu državne uprave u lipnju 2003. Od listopada 2004. do ožujka 2008. radio je kao stručni suradnik za imovinsko-pravne odnose u Gradu Virovitici. Župan Virovitičko-podravske županije postaje 2008., a na isto je mjesto izabran i 2009. na lokalnim izborima, na kojima su župani prvi put birani neposredno. Drugi je mandat na čelu županije osvojio 2013. godine.

Dvije je godine, od 2013. do 2015. bio predsjednik Hrvatske zajednice županija.

Bernardica Juretić, ministrica socijalne politike i mladih

Bivša ravnateljica Vladina Ureda za suzbijanje zlouporabe droga, magistrica psihologije Bernardica Juretić rođena je 18. kolovoza 1963. u Srijanima, nedaleko od Omiša. Srednju medicinsku školu završila je u Dubrovniku, a u Rimu je diplomirala psihologiju i magistrirala odgojne znanosti, smjer psihologija. Bivša je časna sestra koja se 2001. vratila u svjetovni život.

Iz Vladina Ureda za suzbijanje zloporabe opojnih droga otišla je u IGH gdje je radila kao voditeljica ljudskih resursa.

Osnivačica je terapijske zajednice Susret i centra Bernardica s vama gdje pomaže osobama svih dobi s različitim teškoćama.

Biografije Mostovih kandidata za ministre, tj. ono što su sami o sebi napisali, možete vidjeti ovdje.
413095 ,413077 ,413067 ,413046